Category: Sharing

May 04 2011

cd label template

this is disc label template. cd or dvd oso can. i have no blueray to test. download here.

 

Aug 14 2010

Guestbook #2

owh tak dapat tidur di malam minggu di bulan puasa yang esok tak tau lagi nak buat ape. owh..

apa dibawah ialah guestbook php + mysql yang dimod dari versi php + txt file yang tahun lepas. boleh tengok di sini untuk yang dulu.

<?php
$con = mysql_connect(“localhost”,”guestbook_user”,”password”); //ubah ikut kesusaian
mysql_select_db(“guestbook”, $con); //ubah nama db jika berkenaan.
if (!$con)
{
die(‘Could not connect: ‘ . mysql_error());
}
if (!isset($_POST[‘SubmitForm’])) {
} else {
echo “<span class=’mid’>”;
echo “Terima KasihΒ  =)”;
echo “<br>”;
echo “<br>”;
$nama = $_POST[‘nama’];
$msj = $_POST[‘msj’];

$tag = array(“<“, “>”);
$nama = str_replace($tag, “_”, $nama);
$msj = str_replace($tag, “_”, $msj);

$masa = “(“.date(“F j, Y, g:i a”).”)”;

$nama = mysql_real_escape_string($nama);
$msj = mysql_real_escape_string($msj);
$masa = mysql_real_escape_string($masa);

mysql_query(“INSERT INTO entry (masa, nama, msj) VALUES (‘$masa’,’$nama’,’$msj’)”);

}
?>
</p>
<center>
<form action'”.$_SERVER[‘PHP_SELF’].”‘ method=”POST”>
<span>Tinggalkan mesej/ucapan anda disini:</span><br>
<table>
<tr>
<td><span>Name</span>::</td>
<td><input type=”text” name=”nama”></td>
</tr>
<tr>
<td>Message: </td>
<td><textarea name=”msj”></textarea></td>
</tr>

</table>
<input type=”submit” name=”SubmitForm” value=”Send”>
</form><span>
– – – – – – – – – – – <br>
<?php
$entry = mysql_query(“SELECT * FROM entry”);

while($row = mysql_fetch_array($entry))
{
echo $row[‘nama’] . $row[‘masa’];
echo “<br />”;
echo $row[‘msj’];
echo “<br />”;
echo “———-“;
echo “<br />”;
echo “<br />”;
}
mysql_close($con);
?>
</center>

untuk yang ni, instead of simpan msj dalam txt file, msj semuanya disimpan dalam MySQL db. code sedikit pendek, tapi memerlukan MySQL server untuk berfungsi.

utk db, bleh dump ape yang ad dibawah:

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `entry` (
`no` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`masa` text NOT NULL,
`nama` text NOT NULL,
`msj` text NOT NULL,
PRIMARY KEY (`no`)
) ENGINE=MyISAMΒ  DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=11 ;

INSERT INTO `entry` (`no`, `masa`, `nama`, `msj`) VALUES
(10, ‘(August 13, 2010, 7:10 pm)’, ‘gsbgse’, ‘brstbrtsn’),
(4, ‘(August 13, 2010, 6:59 pm)’, ‘aebgerbewt’, ‘hbtwbryn’),
(5, ‘(August 13, 2010, 7:00 pm)’, ‘faeger’, ‘gergwe4h35’),
(6, ‘(August 13, 2010, 7:01 pm)’, ‘faeger’, ‘gergwe4h35’),
(7, ‘(August 13, 2010, 7:01 pm)’, ‘gaergera’, ‘gergreh3’),
(8, ‘(August 13, 2010, 7:01 pm)’, ‘fwef3qwrhgw354’, ‘gbw45gw34hgw354th’),
(9, ‘(August 13, 2010, 7:08 pm)’, ‘gseb’, ‘esbb’);

db kat atas ni dh ada testing data yang tah paper. feel free to create a new one, fresh one.

camne nak guna? pastikan httpserver (eg: apache) dan MySQL up and running.

copy the code, paste kedalam .php file.

create database nama guestbook (kalau nak guna nama lain pun boleh, tapi pastikan ubah db pada msql_select_db. da create db, boleh dump sql kat atas. ataupun create sendiri table.

do comments kalau ada bug, comments, critics n etc.

selamat testing2 dan selamat berpuasa =)

—–

and for unknown reason, I smileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee =)

Jun 08 2009

Jemputan ke Majlis Perkahwinan

Saya dengan sukacita menjemput rakan-rakan, sahabat handai, kenalan dan sewaktu dengannya untuk hadir memeriahkan majlis sepertimana tertera pada tajuk.

untuk salinan kad jemputan, peta, sila lawati:

http://aalim.net/mira

boleh hubungi saya jika ada apa-apa yang ingin ditanya.

terima kasih πŸ™‚

Sep 21 2008

Creating a fake file

Salam and good day.

You are to create a 1Mb file. A fake file.

1-Get you scientific calculator (or anything), convert 1000000 into hexadecimal.
you will have F4240. make it 8 bit. so that, it is 000F4240. Remember. Remember. Remember this.

2- Run cmd. Go to start>run. Type cmd. A “black box” appeared. For me, i’ll have this:

Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\aalim>

That shows your current directory. Up to you to move ahead or backoff. :). I choose to move forward. type cd Desktop

C:\Documents and Settings\aalim>cd Desktop

And now i’ll have:

C:\Documents and Settings\aalim\Desktop>

3-Now, type debug aalim.txt. i choose want the fake file to be aalim.txt. just replace aalim.txt with whatever you want. yourday.3gp perhaps?

You will have something like this:

C:\Documents and Settings\aalim\Desktop>debug aalim.txt
File not found

4-Type RCX, and enter. Then type 4240, enter (the last 4 digit of the hexadecimal value).

5-Type RBX, and enter. Then type 000F, enter (the first 4 digit of the hexadecimal value).

6-Almost there. Type w, enter.

7-Type q, enter.

8-You are done.

it still consume your disk space πŸ™‚

//ps: aku rasa nk makan nekbak~ argh~!!!!!

Sep 20 2008

OS from USB

i have a laptop. masa beli, spec mmg tiptop. πŸ™‚ typical acer, rosak dvd-drive.

last month, upgrade harddisk. kasi “besar” sket. since dvd-drive rosak, tak boleh la nk install windows cara normal. kena buat sedikit abnormal.

tapi, disni bukan saya nk cerita macam mana nk install guna usb, tapi nk share je web yang ada tutorial cara nk install guna usb πŸ™‚

http://www.vandomburg.net/installing-windows-xp-from-usb/

itu untuk window. untuk linux pn ada πŸ™‚
sebagai contoh, Fedora.

http://fedoraproject.org/wiki/FedoraLiveCD/USBHowTo#Using_Windows

all the best πŸ™‚

Jun 17 2008

random

salamX (Jiwang’s style)

seperti biasa, mulakan dengan utusan. dan macam biasa juga, web utusan tu nak kena refresh banyak kali kalau pagi-pagi begini. biasala, masa ni orang semua baru masuk kerja, tapi mungkin belum start kerja. membaca akhbar online mungkin sudah menjadi suatu kemestian terutamanya bagi mereka yang tidak berkelapangan. akhbar edisi salinan keras (hardcopy) mungkin hanya akan dibelek selepas pulang dari pejabat.

untuk pihak utusan pula, mungkin tambahkan bandwidth mampu meringankan bebas pengunjung setia. Tertarik dengan berita Kekurangan Pelajar Lelaki Kian Serius.

http://www.utu…g=mh_04.htm

Hal ini rasanya telah banyak diperkatakan sebelum ini. Di mana lelaki? πŸ˜€

Laman web apakah pada anda yang menjadi tumpuan utama rakyat malaysia?

utusan? harakahdaily? alhaqdaily? af? atau mungkin buat masa sekarang, euro?

Tiada yang betul. Menurut senarai yang dikeluarkan oleh Alexa.com (Syarikat Informasi Web), adalah seperti berikut. ( Saya senaraikan 5 teratas sahaja, yang lain boleh semak disini.)

1- Yahoo

2- Google Malaysia

3- Friendster

4- YouTube

5- Google

Untuk dua laman web yang pertama dan yang ke-5, jumlah pelawat yang tinggi adalah berkemungkinan tinggi disebabkan oleh ketiga-tiga laman itu merupakan default home untuk kebanyaan browser. begitu juga dengan laman web yang berada di tangga ke 7 dan 8 (msn dan windows live).

Friendster? sepertimana post saya yang lepas, memang orang Malaysia suka berfriendster dan MySpace (atau mungkin kita lebih suka bersosial secara maya) Anda boleh tengok disini.

YouTube? untuk video percuma mungkin. Semoga YouTube tidak akan mengambil pendekatan yang sama sepertimana pendekatan yang dibuat oleh Veoh TV. (MALAYSIAN RAWK)

Blogger.com? Maaf, blog saya ini tidak ada perkaitan dengan blogger.com. jadinya, lawatan ke blog saya ini tidak akan sama sekali meningkatkan ranking blogger.com :D. Rakyat Malaysia suka berblog.

Yang paling menarik pada saya ialah Maybank2u.com.my yang berada di tangga ke-14. Kita memang berduit eh? πŸ˜€

Rata-rata, penggunaan internet di Malaysia adalah sangat luas. Tetapi, penyalahgunaan jugak adalah sangat tinggi. Untuk statistik oleh MyCert, lihat disini. Boleh rujuk disini untuk artikel dari Lowyat.

Tinggi bukan? Tetapi pada saya (atau mungkin orang lain juga) kadar malicious activities yang tinggi itu bukan disebabkan penyalahgunaan oleh pengguna dari Malaysia sendiri, tetapi diexploitasi oleh orang luar. Masalah dengan orang Malaysia mungkin berkenaan dengan Internet Security, Network Security. Tengok sahaja jumlah spam untuk suku pertama 2008, cukup tinggi. Ini mungkin eksploitasi oleh orang luar. Bagaimana? spyware, malware dan lain2 ###ware. Benda-benda beginilah yang menyumbangkan peningkatan aktiviti-aktiviti salah berkenaan. bergitu juga software yang outdated, tak dipatch dan sebagainya.

nothing is secure on the wire.

Jun 09 2008

Action

Improve your vehicle’s fuel consumption – by as much as 40% – by changing the way you currently drive. There is a catch, though. You’ll no longer qualify as a Malaysian driver…
Link to this artcle: http://www.tvsmith.net.my/duasen/130505_fuel.html
1. Pump More Here & Pump Less There
Don’t wait until your car senget one side before inflating your tyres. Low tyre pressure forces your engine to work and drink harder. Driving on underinflated tyres also reduces the life of the tyres. A lose-lose situation.

2. Dig Your Nose
Digging your nose is more economical than gunning your engine while waiting at traffic lights. Jack rabbit starts cost you even more. Never floor the pedal unless there’s an express bus looming in your rearview mirror. Learn how to accelerate (and brake) smoothly for better fuel efficiency.

3. Pay It Again Sam
You may be using an alternative toll-free road as a sign of protest or as a means of saving money. If the the old route is perpetually congested and longer, you may end up burning more fuel than the toll saved. Sad but often true.

4. Go Look Stop
Are you one of those who frequently get stuck behind a stalled vehicle, crash into road humps or potholes? If you look further than 3 meters while driving, you can better anticipate obstacles and avoid fuel guzzling start-stop situations. Good reason not to tailgate too.

5. Make Up Your Mind
I don’t know if it’s kiasuness or indecisiveness that makes people drive with the other foot riding the brake pedal. A slight touch might not be noticeable to you but it strains the engine, wears out your brakes prematurely and confuses the poor driver behind. Make sure your handbrake is down all the way too.
Link to this artcle: http://www.tvsmith.net.my/duasen/130505_fuel.html
6. Get Rid Of Freeloaders

The less passengers the less weight. The less load the better the fuel economy. If you want to car pool, pool the cost. Clear your boot by removing unutilised items like golf sets, prams, barbecue sets, scuba gear, etc.

7. Bear With Crow Shit
Park your car under the shade wherever possible. The hotter your car interior becomes, the harder the air-conditioning needs to work later, the more fuel the engine consumes as a result. The hot sun also increases fuel loss through evaporation.

8. Stay Safe & Save
Fuel consumption jumps dramatically after a certain speed. Keeping to the speed limit saves you more than traffic fines. Driving at 120 kph, rather than 100 kph, may increase fuel consumption by another 25 percent. The dangers of speeding far outweigh the travel time saved.

9. Get A Life
Stop pissing off your neighbours in the mornings and do yourself a favour. Most modern cars have no chokes or carburetors, so there’s no need for long, noisy engine warm- ups. Hard revving a cold engine kills it faster than driving it.

10. Let The Bugger Go
There’s no need to catch up with an offending driver just to show a finger or fist. You end up either paying more for fuel or a hefty hospital bill.

11. Learn From Your Mistakes
If your wife or girlfriend says she needs to pop into a warehouse sale for a quick look-see, find a parking spot and turn off the engine. Long idling wastes fuel and pollutes the environment.
Link to this artcle: http://www.tvsmith.net.my/duasen/130505_fuel.html
12. Don’t Be A Drag Queen
Remove that empty showoff roof rack or that ugly ill-designed Ah Beng spoiler as it causes unnecessary drag. Smoking with your windows down at cruising speed also increases drag. Newer cars (except the Juara) are aerodynamically designed for fuel efficiency. Stop adding unnecessary external accessories such as jutting elbows.

13. Meter The Meter
Keep track of your car’s fuel consumption by monitoring the odometer or tripmeter. A sudden drop may mean mechanical problems. Timely oil change and other maintenance can save you significant amount of fuel.

14. Try A Different Nasi Lemak
All petrol are the same except for the additives and advertising. Contrary to what most Malaysians believe, you can mix your fuel. There’s really no need to waste fuel by driving out of the way just to fill up your favourite brand and redemption card.
Link to this artcle: http://www.tvsmith.net.my/duasen/130505_fuel.html
15. Get A New Boss

Use online banking or find a better employer. Stop driving to an ATM every hour just to check whether your salary is in.

source: http://www.tvsmith.net.my/duasen/130505_fuel.html

Mar 18 2008

a LAN @ PPAT

A lan at PPAT.
Kenapa nak dikisahkan wired network kalau disitu kita boleh dapatkan internet tanpa wayar? Saya pun tak tahu.

Tapi macam mana? Bila dicucuk kabel LAN pada port yang ada pada dinding di PPAT tu, dan dengan menggunakan DHCP mode, anda tidak akan dapat akses ke internet. Anda perlu mengesetkannya secara manual.

Gunakan detail seperti dibawah. saya mengandaikan anda tahu bagaimana nak setkan manual ip configuration.

gunakan sepertimana yang dibawah:

IP: 172.16.1.*
Subnet: 255.255.255.0
Gateway: 172.16.1.1
DNS: 172.16.1.1

Use it at your own risk. Thank You

Feb 05 2008

proxy #1

salam and good day.

 

i would like to share my web proxy. provided by http://www.freeproxytemplates.com/

http://tc.aalim.net

why web proxy? post regarding proxy before this might helps you.

to ease you. it’s help in browsing sites that you can’t that cause by firewall restriction. after all, it’s still depend on how the firewall is being config to filter you web content, what kind of firewall is that. anyway, just give a try. no one know and one never know if today is your day.

this web proxy is hosted at 000webhost.com
i give you both, PHP-proxy and CGI-proxy. What’s the difference? what if i don’t know. Google.

good luck.

Apr 19 2007

lock your folder?

salam…
pernah terfikir untuk mengunci folder anda? tak tahu bagaimana? pernah menggunakan pc security? folder lock-it?
selain dua software yang disebutkan, ada lagi software-software lain.. apa yang perlu anda lakukan ialah.. GOOGLE

apa yang saya ingin kongsikan disini ialah mengunci folder anda tanpa menggunakan third-party software. apa yang perlu anda persiapkan ialah hati yang kering. kenapa? anda akan mengubah sediki entry dalam registry. ramai yang takut/cuak/tak berani sentuh benda-benda yang dianggap risky macam registry ni. tak mengapa, to play safe, anda boleh buat backup untuk registry anda.

macam mana caranya yang dikatakan mengunci folder tanpa 3rd party software tu?

kita andaikan situasi dimana anda ingin mengunci folder yang bernama aalim. folder itu letaknya dalam drive G:\ anda. full pathnya ialah G:\aalim

1- buka notepad. cara senang, start>run dan taip notepad.

2- dalam notepad berkenaan, taip:

ren aalim aalim.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}
p/s: tukarkan aalim kepada nama folder anda.

3- save notepad berkenaan dengan nama lock.bat . pastikan anda mengesavenya didalam direktori yang sama dengan folder aalim tadi, iaitu G:\

4- ulang langkah satu.

5- kali in taip line dibawah pula:

ren aalim.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} aalim
p/s: tukarkan aalim dengan nama folder anda .

6- save dengan nama unlock.bat . savekan didalam direktori yang sama dengan folder aalim, dan lock.bat.

7- siap~. double click lock.bat utk lock folder aalim. double click unlock.bat untuk unlock folder aalim.

apa yang berlaku ialah, apabila folder aalim dilock, folder berkenaan tidak dapat dibuka. apabila cuba dibuka anda akan dapati anda diforceforwardkan ke Control Panel. keadaan akan kembali normal apabila unlock.bat ditekan.

selamat mencuba.

p/s: this method can’t be applied to file or drive. untuk file dan drive ada cara yang lain.

Apr 15 2007

“tiny” toolz…

salam..
let share some software, very light but useful…
setiap penerangan ringkas adalah berdasarkan windows XP pro. any problem, shout into my shoutbox or comment to this post.

putty

putty, ssh client. i normally use to ssh a linux box. use to be tunnel client.

process viewer

process viewer, as its name, to view process. windows have this in you task manager. for me, using this is better. it can “kill” process which can’t be kill thru the windows task manager

share scan

windows do have this share scan, network neighbourhood. for me, windows’ one is limited. bcoz this can scan even more than your network :). it will scan all the shared file, and folder from the ip range u want.

wakemeup

of course this is an alarm clock πŸ™‚

use every singe software at your own risk. πŸ™‚
have fun.

Apr 13 2007

Creative Suite 3

salam..
adobe release the CS3…
first thing, don’t talk about the price ( i know i can’t buy even a piece of them)

kesemua 12 software boleh didapati dalam bentuk stand-alone atau pakej2 yang telah disediakan atau nama bestnya suite. antara suite2 yang available termasuklah
-design edition – as it name, utk design2.
-production premium – untuk production, termasuklah vdeo editor, flash n etc
-web premium – for web developing..

well, u ain’t found macromedia flash, macromedia dreamweaver anymore.. they are adobe now..
this cs3 include the 2 software, with new name(re-branding?) adobe flash and adobe dreamweaver. I’m wondering how till this two look like?


sources: http://www.adobe.com/products/#creativesuite_family