Apr 29 2007

6.00am

till now..
i’m still awake…

Apr 28 2007

hari sabtu

salam..
hari ini hari sabtu. tarikh hari ini 28 april 2007.
sekarang pukul 9.15 malam.

10metres before the finishing line. and decreasing.

good luck to all πŸ™‚
insya-Allah

pizza

Apr 28 2007

EE

electrical vs electronic = ??

workstation

Apr 27 2007

salam pagi..

sarapan pagi hari ini:
sosej x 2 (bukan bungkus)
roti x 2 (bukan buku)
air x 1 (bukan botol)

semuanya powΒ  dariΒ housemate(s).

p/s: x der keje..

Apr 26 2007

cuti pertabalan…

what a topic…
salam.. dipendekkan cerita, hari ni hari pertabalan agong.. sebab tu cuti πŸ™‚
minggu depan, ada lagi cuti, wesak dan hari pekerja.
beruntung menjadi anak Malaysia, banyak cuti. ahaks~ πŸ™‚
tapi ada kebarangkalian ke cuti-cuti ni sedikit sebanyak membuatkan kita terkebelakang sedikit?
cuti-cuti ni membuatkan rakyat Malaysia malas sikit? betul ke?
cuti-cuti ni menjejaskan prestasi perniagaan, produktiviti, akademik dan lain-lain ke?

tak pasti.. tepuk dada tanyalah iman. kenapa? hah.. kalau dah cuti, masalah-masalah ni mungkin terjadi, tapi bukan cuti tu yang menyebabkanya terjadi.. it’s us actually. kita.. kita ni.. kita yang bercuti πŸ™‚

-mode x bercuti-

Apr 24 2007

15years old car

nice to read πŸ™‚

http://paultan.org/archives/2006/08/22/maa-wants-car-scrapping-policy/

http://paultan.org/archives/2006/08/31/car-scrapping-policy-15-years/

http://paultan.org/archives/2006/09/01/budget-2007-for-the-automotive-industry/

dan utusan online hari ini..

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0424&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0424&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_03.htm

tak masuk akal… πŸ™

Apr 23 2007

lupus kereta

salam..
memetik berita, utusan online
http://utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0423&pub=Utusan_Malaysia&sec=Ekonomi&pg=ek_01.htm

patutke?
hurm.. personally, 15 tahun tu bukan suatu usia yang dah cukup tua untuk sebuah kereta.. (unless kalau kereta tu memang x der kualiti, contohnya… [isi tempat kosong])

adalah perlu bagi pihak yang berwajib untuk mengambil kira semua aspek (kewangan dan keperluan) sebelum menjalankan kerja-kerja pelupusan ini. Pada hemat saya, kerja-kerja pelupusan ini yang dikatakan secara sampingan dapat meningkatkan panjualan kereta-kereta keluaran PROTON (pada saya secara peribadi, ini adalah tujuan utama), akan menyusahkan lagi golongan yang pada masa sekarang hanya memiliki sebuah kereta yang berusia lebih 20tahun yang digunakan untuk keperluan seharian yang sudah pastinya penting untuk menjamin kehidupan hari esok (banyak tul yang, ayat kaf lam ya nga).

Pampasan atau nama betulnya baucar sebanyak RM5k diberikan. Pada hari ini, kereta berharga dalam lingkungan RM5K, berapa biji yang berada dipasaran?. Cukup ke untuk menampung semua kereta-kereta yang dilupuskan tu? Ya.. rm5k untuk bayar wang pendahuluan bagi kereta-kereta jenama nasional. bagaimana seterusnya? bayaran ansuran? bagi yang tak mampu? duit bulanan yang sebelum ini cukup untuk pusing modal berniaga jer, tapi sekarang tambah pula bayaran bulanan kereta. beban.

Berapa lama yang akan hilang kereta tu akan tidak ada kereta? apa jadi pada pakcik makcik yang guna kereta berusia 50tahun untuk berniaga di pasar malam? bagaimana pula dengan pakcik-pakcik teksi? jika ibu kota kuala lumpur menjadi ukuran, adalah suatu kesilapan besar pada pihak yang berkenaan…

p/s: aku adalah golongan terlibat…

kereta mudzil

Apr 23 2007

Defense of the Ancients

dear godlike,
thnk u 4 OWNING me another day. may all the WICKED SICK be heal by ur DOMINATING touch. may ur PERSERVERANCE be present in morning tavern until dawn tavern. may u increase our critical from LUCIFER and damage his armour with our DIVINE RAPIER. send us ur GARDIAN ANGEL 2 save us. may u continue 2 bring UNSTOPABLE blessings and fill our hearts with TARASSQUE…

till we meet again…

Apr 22 2007

The service will allow UTP students to log-on to the Wireless Broadband network with their student ID number using any wi-fi compatible mobile device or computer. The coverage is facilitated by 37 access nodes located across the campus, which provides extensive wireless access through an Internet backhaul infrastructure with a capacity up to 15Mbps. In addition, UTP students will also be able to use the extensive TMNET Hotspot network nationwide using the same login ID.

salam..Β  the last sentence is the answer. Ramai yang menanyakan, boleh ke guna akaun tu kt luar, kena caj tambahan ke tak? πŸ™‚
actually, utp paid for the services (kata en bobo, ketika ditanya pada hari perasmian wi-fi service ni, yang mana pada masa itu ada welcome-back-from-sem-break adress by rector yang mana yang datangnya adalah yang tau mereka sepatut datang yang mana pada hakikatnya sepatutnya yang datang ialah semua pelajar.)

thnx πŸ™‚

source: http://www.utp.edu.my/news/wiresless.php

Apr 21 2007

kembara sufi 6

salam…
what is kembara sufi? lagu? bukan masa yang sesuai untuk bercerita tentang kembara sufi. Wondering, how is the Kembara Sufi 6 going to be. Is it as what we planned just now (having a meeting at mamak’s after the final of MIS & closing of H4I).

good luck in advance πŸ™‚

Apr 19 2007

“penyuko tino…”

just received this .mp3 file from ch[u]nk, terus aku google liriknya, andΒ  i found this one.

dimanokoh boleh cari cinto
cinto setia dlm hidup ambo
lebih kure hok surupo dio
semoga temu nge dio

ambo toksil nok janji ngan dia
pasti sene idup ngan ambo
biar dia sendiri yg raso bertapo gilonyo ko dio…

ambo meme minat ke ore tino..
tp buke jenis boyo..
x leh duk nk cari tino sokmo..
ambo cinto hanyo ko dio..

ambo meme minat ke ore tino..
ore jurus serupo dio…
ambo toksil nk

dok cari
doh berjumpo
cinta ambo ternyato hok ambo nok
hanyalah dio..

lirik diambil dari http://music.ireans.com/title/15330/listen
download mp3 disini.

Apr 19 2007

lock your folder?

salam…
pernah terfikir untuk mengunci folder anda? tak tahu bagaimana? pernah menggunakan pc security? folder lock-it?
selain dua software yang disebutkan, ada lagi software-software lain.. apa yang perlu anda lakukan ialah.. GOOGLE

apa yang saya ingin kongsikan disini ialah mengunci folder anda tanpa menggunakan third-party software. apa yang perlu anda persiapkan ialah hati yang kering. kenapa? anda akan mengubah sediki entry dalam registry. ramai yang takut/cuak/tak berani sentuh benda-benda yang dianggap risky macam registry ni. tak mengapa, to play safe, anda boleh buat backup untuk registry anda.

macam mana caranya yang dikatakan mengunci folder tanpa 3rd party software tu?

kita andaikan situasi dimana anda ingin mengunci folder yang bernama aalim. folder itu letaknya dalam drive G:\ anda. full pathnya ialah G:\aalim

1- buka notepad. cara senang, start>run dan taip notepad.

2- dalam notepad berkenaan, taip:

ren aalim aalim.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}
p/s: tukarkan aalim kepada nama folder anda.

3- save notepad berkenaan dengan nama lock.bat . pastikan anda mengesavenya didalam direktori yang sama dengan folder aalim tadi, iaitu G:\

4- ulang langkah satu.

5- kali in taip line dibawah pula:

ren aalim.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} aalim
p/s: tukarkan aalim dengan nama folder anda .

6- save dengan nama unlock.bat . savekan didalam direktori yang sama dengan folder aalim, dan lock.bat.

7- siap~. double click lock.bat utk lock folder aalim. double click unlock.bat untuk unlock folder aalim.

apa yang berlaku ialah, apabila folder aalim dilock, folder berkenaan tidak dapat dibuka. apabila cuba dibuka anda akan dapati anda diforceforwardkan ke Control Panel. keadaan akan kembali normal apabila unlock.bat ditekan.

selamat mencuba.

p/s: this method can’t be applied to file or drive. untuk file dan drive ada cara yang lain.