Apr 30 2008

buat teman-teman…

Selamat Hari Pekerja

buat semua, terutamanya rakan-rakan
yang kini sedang berada di alam pekerjaan,
tidak kiralah jika ianya hanya sementara.

Semoga setiap kerja-kerja kita itu mendapat keberkatan-Nya
Insya-Allah

Apr 30 2008

WordPress 2.5.1

wp 2.5.1 is ready and i’m not yet up to date.

banyak benda berubah. dah berubah dan akan berubah.

aku tidak sangat sihat hari ini. teman-teman serumah dah ad yang balik kampung sejak semalam (maknanya diorang cuti arini). bangun pagi hari ini tidak seriuh biasa. tidak sesibuk biasa. tapi biasala, bila dh tiada baru rasa ketiadaan tu (mmg la kan?) tapi masa ada, mana nk fikir pasal tiada 😀

it’s 8.20am. sedang menunggu untuk memulakan perjalan ke ET, kemaman. sepatutnya hari ni nak bergerak awal, tapi… (dedicate to abu, zainal)

tugasan minggu pertama the apprentice IG tak dapat aku siapkan sepenuhnya. sekadar menyiapkan layout, plain slides. all the best team

it’s now really end of april. thinking of going back to utp. mana nk dapat chet, lagi 2 minggu exam. next week wcit.

owh, 10may, 2nd training of wcit’s volunteers. i’ll be there. the first one was really interesting. i do learn a lot from the training. it’s more on teambuilding. yup. building a team. well, working in a such big group without knowing who are you working with is only working, nothing more than that for me. but, by knowing them, you can have some fun too. for me, when you are working in a team and any of the team members don’t really like or enjoy the work, it’s very hard to get the job done. terlalu luas skop untuk kita bincang mengenai bekerja dalam kumpulan. aku rasa aku ad banyak pengalaman yang boleh dikongsikan. tengokla dulu, post yang lain 😀

have a nice day for the rest of the day 🙂

Apr 25 2008

UiTM

salam dan selamat petang

petang yang diisi dengan melayari internet, mencari dan membaca artikel-aritikel percuma yang terdapat di gerbang maya ini.

beberapa hari lepas, laman web UiTM telah dideface oleh CuciOtak. atau mungkin bukan dideface, menurut beberapa sumber daripada beberapa laman web. saya nak tau apa-apa berita berkenaan perkara itu, saya guna google, keyword UiTM.

uitm.jpg

Mungkin kesilapan, tapi ejaan Universiti telah menjadi Unitverstiti. saya klik link itu, dan memang titlebar firefox menunjukkan perkataan unitversiti. tapi tak lama, sebab www.uitm.edu.my secara automatik diredirectkan ke www.uitm.edu.my/uitm

uitm2.jpg

//macam mana nk buat auto-redirection tu? letak code ini dalam file index.htm anda

<html>
<head>
<META HTTP-EQUIV=”REFRESH”
CONTENT = “5; URL=http://aalim.net/blog/”> <!– redirection ke http://aalim.net/blog akan berlaku dalam masa 5 saat –>
<title>
Redirecting…
</title>
</head>
<body bgcolor=”#ffffff”>
redirecting…
<a href=”http://aalim.net/”>http://aalim.net/blog/</a>.
<p>
If you are not automatically transported to this site in 5 seconds,
you can click the above URL.
</p>
</body>
</html>

mungkin hal ini kecil. (atau mungkin tidak?)

saya juga seorang typos typist :p

Apr 25 2008

firefox plugins

salam and good day..
today is friday.

i want to share something today.

firefox.png

below are some of plugins that i have for my Mozilla Firefox
1- Download Statusbar –  mini download progress bar, placed on top of status bar.
2- Downloadhelper – One of the earliest tool to download video from youtube. TOday, this kind of tool is available all over the internet.
3- DownThemAll! – Download everything on the page
4- Firebug – Use this to check bug on web. Helpful when developing a web
5- FireFTP – A ftp client. Instead of using a dedicated client, i prefer this.
6- Gmail Space – One of the earlier tools/plugin that enables you to stores file(s) in your huge gmail space
7- MinimizeToTray – Read the name again
and …

so what plugin do you have for your firefox? care to share?

Apr 22 2008

hari bumi

world earth day…

hari-hari adalah hari bumi 🙂

selamat hari bumi

Apr 20 2008

those days…

pada tahun 1986, 5 orang bayi telah diculik…

tetapi kini mereka kembali kebumi… bla bla bla.. ntah aper saya dh lupa.. //credit to iw3

teringat kisah2 menarik masa kecik2 dulu..

maskman, flashman, gabban, jetman, cybercop, dash yankuro.. pergh~!! kalau tgh duk main kt atas jalan, kt padang, balik tgk cerita-cerita tu. pergh~!! abis satu episod, x sabar nk tgu minggu depan.. ish2.. paling spoil bila kluar iklan tiba2.. ish2.. mula la masing2 ngan prediction masing2 😀

Apr 20 2008

fishing…

ish2.. got this phishing site from chaah’s

[singlepic=144,250,center]

menarik kerja mamat ni..

dh orang isi, dia hntr email username n passwd kpd dia… owh.. ini emailnya:

maulannaz_zamrudz@yahoo.com.my

wow.. malaysian tu…(i guess it from the .my)

tak tahu apa nak jadi. sebelum ni saya ad dapat virus dari dalam thumbdrive kawan saya. namanya v3-force.exe

mula-mula tu rasa cam waaa hebatnya virus ni sebab saya x jumpa ape2 running process yg boleh dikaitkan ngan process neh, selain v3-force.exe yg bilamana dikill, akan run balik.

barula saya perasan v3-force.exe tu mirc aje rupanya. ish2.. shame on me. punyalah sengal. semua code yg dikatakan virus tu ada dalam remote mirc tu aje. ish2.. what a… well, that was another great invention from malaysian 😀 begitu tegar scripter itu.

later i’ll talk about this “virus” or perhaps friend of mine will do that in his blog.

Apr 17 2008

Bullets

bullet

Which one will you choose?

A – Dodge Bullets

B- Bulletproof

Why?

owh.. just receive a call from alak, talk on I-Hack 2008.

dude, the 6-mins shouldn’t kill us anymore as we’re death. Already 🙂

http://www.tmsk.uitm.edu.my/~i-hack/

Apr 17 2008

zam zam.. ala kazammm…

agak sedang tidak tahu nak buat apa 🙂

saya buat landing page baru utk aalim.net

suatu yang baru.

[flash http://aalim.net/1.swf mode=1]

owh.. read this. know this from put’s blog

Apr 17 2008

Selamat Hari Ulang Tahun ke-10

Selamat Hari Ulang Tahun ke-10

buat

Apr 16 2008

web-based IRC

for people in there, with only http and https access and would like to join mIRC.

try mibbit:

http://mibbit.com/

or one of this cgi-irc. you can find more here

http://ircweb.iptel.by/irc.cgi
http://toad-one.org/tools/irc/irc.cgi

thank you.

btw, utpchat’s tunnel is: tunnel.utpchat.net

Apr 16 2008

2nd try?

owh.. have you ever fail at the 1st attempt? did you try again?

lets put luck aside. lets say if you are ceo, you are not. if your are boss. you are not. and the list goes on…

kita dah cuba, dua tiga kali, tapi masih tak berjaya. adakah kita akan terus mencuba? dengan cara yang sama? kita adalah orang yang rugi. kenapa nak buat benda yang sama kalau hasilnya tetap sama? buat perubahan. lakukan pembaharuan. mungkin pulangan lebih lumayan. itu pun kalau kita masih mencuba setelah tidak berjaya buat kali pertama.

kalau yang tak mencuba? cubaan kali pertama gagal. lepas itu terus bising-bising. salahkan itu. salahkan ini. jika itu adalah anda, anda tidak langsung layak untuk menjadi manusia. ya. memang tidak layak. hidup anda didunia hanya akan menyusahkan dia, mereka, kita, dan semua. anda langsung tidak membantu. anda hanya merugikan. tak dinafikan, ada orang begini. jika sekalipun saya adalah dari golongan ini, saya tidak akan mengaku saya adalah begitu. bukan sahaja saya, anda juga.

bila kita bercakap berkenaan mencuba, kita juga sebenarnya bercakap tentang kegagalan. kenapa perlu mencuba? sebab kita tidak tahu akan apa dihadapan. tetapi kenapa perlu kita memandang kepada kegagalan sedangkan ada peluang untuk kita menempa kejayaan? sebagai motivasi?

Which one will be your employer?

A: I’ll do my best.
B: I’ll try to do my best.

When you talk about try, you also talk about risk. No try when there is no risk. And when it’s risk, there is confidence. This will bring a decision. To try? To do? or to leave it as it is.

pernah baca buku Berani Gagal? Dare to Fail? Billy PS Lim. bacalah. ada cerita berkenaan orang yang berjaya setelah gagal dalam mencari kejayaan. orang itu tidak mencari kegagalan. orang itu hanyalah gagal dalam mencari kejayaan.

pada saya, perkataan cuba/try adalah suatu yang melemahkan. tidak berkeyakinan. bukan orang lain, diri saya sendiri. saya tidak suka untuk guna perkataan itu, tapi tak dapat tidak, saya guna juga. saya tak nak memberi harapan yang dikatakan palsu pada orang. dan orang pun kenalah faham, kalau saya dh cakap saya akan cuba, bersedialah dengan backup plan. hehehe..

Prepare for the worst, hope for the best

memang betul. diri kita sendiri pun, kita lagi yakin dengan orang yang berkata saya akan buat yang terbaik daripada saya akan cuba buat yang terbaik. Sebab orang yang kedua itu menampakkan sedikit tidak yakin dalam pernyataannya. hahaha. memang tak patut pun kita menjudge book by its cover. tapi kalau buku tu dalam frame, dalam lokar yang berkunci, nak judge macam mana lagi? tak dapat tidak. we jump into conclusion.

jadi macam mana? kita nk buat ke, nak cuba buat?