Sep 30 2008

selamat hari raya

selamat hari raya buat semua.

Sep 26 2008

balik

amat: kalau mala kuba
amat: terbang jauh2
amat: atas bekakang kuba jugok dia hinggap

selamat balik

selamat pulang

semoga selamat perjalanan

insya-Allah

selamat hari raya 🙂

Sep 24 2008

Balik lah wok / Come Home My Beloved Child

Salam. 2nd post, setelah membaca latest entry dari blog ejat.

Ini youtubenya:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QANPRx_p5p8[/youtube]
mungkin video kurang kena-mengena, tapi dengar sudeyyy.. 🙂

ini pula terjemahannya:

COME HOME MY BELOVED CHILD
( translated from Trengganu Folk sajak by PokKu –“ Baliklah Wok”

Weeping for you, who hasn’t been home
For I beg you , my beloved child
As your wondering days are over
As the days of your laughter had gone by
If we’re far apart, I want you to be near me
If you’re near me, I want you to be by my side
If you ‘re by my side, I want you to be wedged to me
So that we won’t be wobbled apart anymore

Her deep stare travels far beyond
As if calling for her sweet child
Her heart is twisted and blunted
As her tears fall heavily, flooding the floor
Wishing her child to rush home from Kuala Lumpur
So as to be there, in front of her eyes

You were once very mischievous, my child
Now I realize, there’s deep silence around me
Up to now, I still keep wondering
I wait for you to be back home for raya
I wait for you to be finesse, not trashy
I pray for you to be sweet, not bitter
I pray for you to be composed, not apprehensive
I have slashed the bushes to clear the path for you
Fearing that you may be stung by the bees and run tumbling away

I long to see you, my dear child
I cant bear to wait anymore
I want to grapple your fingers, my beloved
This raya, could I call on you
I will not holler on you, not to gurgle you
I don’t ask for luxurious car, nor for a chunk of gold
I know you eat burger and hotdog now
Not as before, jering and hard doughnut you adore
Now, I will call you again
Come back my child, come home

Even my broken heart has not been mended
I will still accept you, my dear
Your fault is merely like the colliding of rubber seeds
It’s my fault for boiling tapioca, but not the yam
It’s the doing of your siblings, you felt slighted
Come home for coming raya, my beloved child
I feel very lonely and melancholy
Your dad passed away, without saying good bye
I want to chuckle but there’s nothing that tickles
Not to be with you this raya, no where for me to go

Come back my beloved child
All my beloved children

If you think of where you come from
If you recall who bring you up to now
If you recollect who looked after you when you were little
If you bring to mind who taught you to read and write

This coming raya, you should be home
This coming raya, you should boil water in the kitchen
This coming raya, you should kiss your old folks hands
This coming raya, you ask forgiveness from me, your mother
This coming raya, I have no intention to hurt you

Raya is gathering for family, it’s your best gift to me
The most beautiful gift, the biggest hamper ever given
For this raya, my children, you’re the utmost I hope for
For we e are family; we are all related in a family.

( Poem transliterated by Derumo, Kampung Jerongok Batu , Gong Puing, Hilir Trengganu )

diambil daripada: http://derumo.blogspot.com/…y-beloved.html

sedikit sebak…

Sep 24 2008

Surat dari anak mak yang dah tak degil

salam.. kisah dibawah dipetik dari email yang diforward beberapa hari lepas. email yg sama juga diterima sejak beberapa hari lepas itu, daripada pengirim yang berlainan. disebabkan itu, rasa ingin berkongsi juga. bacalah. asal cerita ini, tak dapat pula dipastikan. tapi, ad kemungkinan asalnya dari sini: iluvislam.com
jika salah, harap kongsi yang betul.

<!– story starts here –>

Mak…..
Terlalu bosan rasa duduk membilang hari..
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih..

Mak tau tak..
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa..
dan itu juga terakhir kali nya..
Emmmm… rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh..
nak tinggal kan anak2 mak.. nak tinggal kan dunia fana ni..

mak macam dah sedia..
Seminggu sebelum tu..
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai..
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu..
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih..
kakak pun rasa hairan..
mak tak penah buat gitu..

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak..
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam..
kengkadang siaran indonesia..
mak terus tekun menganyam..
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan..

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2..
pastu mak jemur karpet-karpet..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari..
ada kat dalam dalam beg..
ada dalam ASB..
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi..
ada kat dalam gulung tikar..

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar..
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa..
mak cuma gelak jer..
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak…..
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut..
bila malam tu kiter sampai dari KL..
mak dah dalam kesakitan..
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk..
mak tetap takmau pi hospital..
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital..
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor..
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk..
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital..

Mak..
amponkan kami semua..
kami nak mak sehat..
kami sayang mak..
kami tak mau mak sakit..
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital..
ampon kan kami yer mak..

Mak..
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter..
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta..
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duit..
kiter jawab pula..
kalau tak cukup, mak kan banyak duit..
mak gelak ajerr..

Lepas tu bila kereta kiter sampai..
mak buat kenduri kesyukuran..
Dan kiter masih ingat lagi..
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor..
Punya la kiter takut..
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak..
Bila balik sahaja kampong..
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj..
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek..
mak tanya kenapa…?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga..

Mak..
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau..
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar..
mak, kiter menipu mak kan..
ampon kan kiter..

Mak..
Jam 4.30 pagi 19/08/2006
Bila tiba aja kat hospital..
nurse tengah balut mak dengan kain putih..
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital..
Mesti mak nampak abang cium dahi mak..
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak..
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu..
mesti mak nampak semua tu kann…kann..kannn

Mak tau tak..
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar..
Adik kat sebelah diam melayan perasann..
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini..
jalan di depan terasa makin kelam..
airmata dah tak mampu di tahan..
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela..
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga..
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong..sekosong hati ini..
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya..
terasa syahdu dan sayu.. dinginnnn..

Mak..
Kiter masih ingat lagi..
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak..
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan..
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi..
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak..
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan..
Mak perasan tak…?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter..
Dia kata…” dikk…jangan nangis….kalau sayang mak jangan buat
gitu…jangan nangis ya..”
Bila makcik tu kata gitu..
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak..

Mak..
Sampai takat ini surat ni kiter tulis..
kiter nangis ni..
Ni kat dlm bilik…baru pukul 4.00 pagi..
Takder orang yang bangun lagi..
kiter dengar nasyid tajuk “anak soleh” kiter sedih..
kiter rindu kat mak..!
Takpa la…..
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak…
mak tunggu ya..!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya..
Semua anak2 mak mengelilingi mak..
menatap wajah mak buat kali terakhir..
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja..

Mak rasa tak….
masa tu kiter sentuh dahi mak..
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk..
Kiter tak mampu nak cium mak..
kiter tak daya..
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar..
Airmata kiter tak boleh tahan..
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak..
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak..

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah..
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik..
badan akak terasa panas..

Makk..
anak mak yang seorang tu demam..

Mak tauu..
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan..

Mak..
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi..
Begitu terasa kehilangan mak..
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata..
Dan sampai satu tahap..
masa tu malam jumaat selepas maghrib..
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan..
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi..
semakin kiter tenung terasa semakin sayu..
tangisan tak dapat dibendung…

Mak tauu..
kiter cuba bertahan..
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda..
Kiter rasa nak telefon mak..
nak cakap dengan mak..
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong..
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi..
Puas la kakak memujuk kiter..
Akak kata…” tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..”
Dan akhirnya akak juga nangis..

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati..
rasa nyilu sangat..
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni..
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma..
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan..

Mak..
cukup la sampai sini dulu..
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu..
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid..
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan..
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak..
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula..
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih..
pastu kawan kiter bgtau..
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje..
Takper yer mak…
kiter kasi orang lain baca..
Kiter stop dulu..
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu..
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter..
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang..
boleh rasa duduk kat negara orang…
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih.
Yang Benar,
Anak mak yang dah tak degil

<!– story end here –>

tak pernah rasanya aku mengepost ketika waktu sahur. 😀
cerita sahur… makan nasi goreng kambing, yang ditakeaway oleh rumi dan deng, ditemani lagi kitaro, caravansary, yang pastinya aku sendiri tidak tau kewujudan lagu ini, sehinggalah membuka page yang memuatkan artikel diatas.

ramadhan bakal meninggalkan kita. atau kita yang meninggalkan ramadhan? suatu yang bukanlah satu pilihan, tapi ketetapan.

Sep 21 2008

Creating a fake file

Salam and good day.

You are to create a 1Mb file. A fake file.

1-Get you scientific calculator (or anything), convert 1000000 into hexadecimal.
you will have F4240. make it 8 bit. so that, it is 000F4240. Remember. Remember. Remember this.

2- Run cmd. Go to start>run. Type cmd. A “black box” appeared. For me, i’ll have this:

Microsoft Windows XP [Version 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\aalim>

That shows your current directory. Up to you to move ahead or backoff. :). I choose to move forward. type cd Desktop

C:\Documents and Settings\aalim>cd Desktop

And now i’ll have:

C:\Documents and Settings\aalim\Desktop>

3-Now, type debug aalim.txt. i choose want the fake file to be aalim.txt. just replace aalim.txt with whatever you want. yourday.3gp perhaps?

You will have something like this:

C:\Documents and Settings\aalim\Desktop>debug aalim.txt
File not found

4-Type RCX, and enter. Then type 4240, enter (the last 4 digit of the hexadecimal value).

5-Type RBX, and enter. Then type 000F, enter (the first 4 digit of the hexadecimal value).

6-Almost there. Type w, enter.

7-Type q, enter.

8-You are done.

it still consume your disk space 🙂

//ps: aku rasa nk makan nekbak~ argh~!!!!!

Sep 20 2008

OS from USB

i have a laptop. masa beli, spec mmg tiptop. 🙂 typical acer, rosak dvd-drive.

last month, upgrade harddisk. kasi “besar” sket. since dvd-drive rosak, tak boleh la nk install windows cara normal. kena buat sedikit abnormal.

tapi, disni bukan saya nk cerita macam mana nk install guna usb, tapi nk share je web yang ada tutorial cara nk install guna usb 🙂

http://www.vandomburg.net/installing-windows-xp-from-usb/

itu untuk window. untuk linux pn ada 🙂
sebagai contoh, Fedora.

http://fedoraproject.org/wiki/FedoraLiveCD/USBHowTo#Using_Windows

all the best 🙂

Sep 19 2008

fedora 9

so now, i’m on Fedora. yet, can’t live without windows.. hahaha 🙂

Sep 18 2008

raya

lagi peringatan untuk diri sendiri. kita hanya merancang, Dia yang menentukan.

callsign da dapat.. 9W2EMK

Sep 17 2008

:)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eQV4j2eIPlk[/youtube]

Jikalau orang tak suka tak apa
Tapi janganlah kau mengata
Sudah menjadi adat di dunia
Ada rupa dan berharta orang suka

Jikalau orang tak suka tak apa
Biarlah ku mengundur diri
Mungkin kau rasa aku tak sepadan
Dengan dirimu

( 1 )
Ku sedar diri ini
Aku hanyalah insan biasa
Tapi aku ada harga diri

Walaupun terguris hati ini
Hingga menitis air mata
Namun semuanya tak bererti
Bagimu

Waktu orang suka semuanya indah
Waktu dah tak suka oh ada-ada saja
Sukarnya nak ku temui
Cinta yang sejati dan bahagia

( ulang 1 )

Jikalau orang tak suka tak apa
Tuhan masih menyayangiku
Moga suatu hari akan tiba
Jodoh buatku dengan insan
Yang ikhlas cintanya

SCREEN / TAK SUKA TAK APA

argh~!!.. kenapa lagu ni? ntah.. tetiba teringat. ada sorang jiran kt rumah, dia selalu nyanyi lagu ni.. 🙂
dakpelakan kalu org dok suka 🙂

Sep 17 2008

re-mem-ber

1- Malaysia: Pasang surut politik diMalaysia. Apa pula kejutan selepas ini? Sesuatu telah berlaku yang memerlukan kepada sesuatu yang lain untuk mesti berlaku, sebagai membetulkan sesuatu yang telah berlaku. Semestinya ramai yang tidak senang dengan apa yang berlaku sekarang, tidak kira siapa, yang pasti ada. Pembangkang, kerajaan ataupun berkecuali.

2- Dinner batch july04/july05. Boleh jadi keliru disitu. Saya sebutnya sebagai, dinner batch final year, intake july04/july05. Pelawaan rakan-rakan masih belum ditolak. Belum juga disambut. :D.

3- Minggu depan test msian studies, batal. Tarikh baru, lepas raya. Briefing graduation 2009, pun cancel (mungkin boleh dikatakan scam yang melibatkan jumlah mangsa terbesar disini. Tapi tak bermaksud ini scam terhebat dan terbesar 🙂 ). Minggu depan juga, test CVID.

4- Tak pasti siapa lagi terlibat. 16sept, birthday kema tokwan and hez. Arini, besday deng. esok, besday is. Kenapa aku kisah? Aku pun tak tau. Tapi macam, satu hal, dekat2. hez, deng ngan is adalah sebuah housemate. (aku x terlibat pn). apa2hal, happy birthday. yang lain? saya x tau. kalau ad yang berkenaan juga, saya ucapkan selamat hari lahir. mine? lambat lagi~

5- Teringat buku billy ps lim, berani gagal. saya/aku baca buku tu masa bersunat :D. sebagai menghilangkan buhseyyyy. Berani gagal. Bukanlah bermaksud, buat sesuatu untuk gagal. Tapi lebih kepada cubalah, kalau gagal, cuba lagi. Tapi jangan buat benda yang sama, yang hasilnya adalah sama, GAGAL. Belajar dari kegagalan.

6- Printer abis dakwat. Refill ke katrij baru?

7- Dah lebih dari separuh Ramadhan. berada di 10 hari yang kedua, maghfirah, keampunan dari Allah. Berlalu sudah 10 hari pertama, rahmat. bakal mendatang, yang juga menandakan Ramadhan akan meninggalkan kita, 10 hari terakhir, itqun min an-naar, pelepasan dari api neraka. Bersama-samalah kita, setidak-tidaknya, maintain amal-ibadah. Sebaiknya, ditingkatkan. Semoga yang dah dilaksanakan dan akan dilaksanakan diterima oleh-Nya.

8- Hidup tidak semestinya indah. Yang diharap, tak semua dapat. Macam yang pernah disebut. Kita harapkan S, kita dapat T. T itu mungkin adalah lebih baik. Kita merancang, Dia juga merancang. Sebaik-baik rancangan adalah rancangan-Nya.

9- Dah lama tak menonton cerita ditV. yang ditonton pn, berita. ish.

10- Upin & Ipin selepas setahun. Ada tengok? hehehe. Tak seperti tahun lepas, kali ni masih belum rajin nak buat entry pasal upin & ipin. Tengokla duu camne 🙂

11- Aku melihat raya sebagai suatu yang menarik, terutama buat kanak dan orang dewasa (yg dh bekeluarga, bekerjaya). bagi golongan-golongan muda, lagi2 yang tengah belajar, mungkin kurang rasa. Tambah pulak dekat-dekat nak exam.

Sep 13 2008

dude…

I`m sorry that i lied.. and it`s been fun.. goodbye

the sorry. no forgive as there is nothing to be forgive. fun. yeah. it’s fun. really fun. goodbye? 😐

all the best dude. all the best. we gonna miss you. really.

Sep 13 2008

mencari kawan yang hilang

salam 🙂
sekadar mengepost 🙂
jika sekiranya dapat membantu, drop a comment. thnx 🙂

[14:27] * virus_abnormal is now known as WanZarinAsyikin
[14:27] <~satirae> lol
[14:28] <~satirae> umumkan nama awek plak
[14:28] <&WanZarinAsyikin> erk
[14:28] <&WanZarinAsyikin> -__-”
[14:28] * &WanZarinAsyikin tgah carik WanZarinAsyikin
[14:28] <&S> wow..
[14:28] <&S> sape tu WanZarinAsyikin?
[14:28] <&WanZarinAsyikin> sape keanl pm me k..
[14:28] <&S> hahaha
[14:28] * &WanZarinAsyikin chomeyl dowh
[14:28] <&WanZarinAsyikin> classmate aku dulu
[14:28] <&WanZarinAsyikin> mana tah dia gi skang
[14:29] <&WanZarinAsyikin> budak klate
[14:29] <&S> pergh..
[14:29] <&WanZarinAsyikin> tetibe teringat
[14:29] <&S> ad ape2 lagi yg bleh dishare?
[14:29] <&WanZarinAsyikin> erm
[14:29] <&WanZarinAsyikin> zarin xpat
[14:29] <&WanZarinAsyikin> haha
[14:29] <&WanZarinAsyikin> ade
[14:30] <&WanZarinAsyikin> nama member baek dia
[14:30] <&WanZarinAsyikin> Aireena Aireen
[14:30] <&WanZarinAsyikin> cam best gak
[14:30] <&S> owh..
[14:30] <&S> sebaya eh?
[14:30] <&WanZarinAsyikin> p dak KL la. dia mmg abeks ama nagn Zarin
[14:30] <&WanZarinAsyikin>  ah
[14:30] <&WanZarinAsyikin> classmate aku gak
[14:30] <&WanZarinAsyikin> ;p
[14:31] <~satirae> lol
[14:31] <~satirae> aarina and aireena  in memory
[14:31] <&WanZarinAsyikin> nk lg nama awek leng?
[14:31] <~satirae> eh
[14:32] <&S> hurm..
[14:32] <&S> ok gak
[14:32] <&WanZarinAsyikin> Myranurain
[14:32] <&S> bgi yg related ngan WanZarinAsyikin tu
[14:32] <&S> sekolah teknik dulu eh?
[14:32] <&WanZarinAsyikin> Nur Khadirah <– muka am jepoon! kawaii
[14:32] <&WanZarinAsyikin> x
[14:32] <&WanZarinAsyikin> myranurain nagn wan khadirah teknik

[14:32] <&WanZarinAsyikin> zarin nag aireena usj 13
[14:32] <&WanZarinAsyikin> *nur khadirah
[14:32] <&S> bila last contact?
[14:33] <&WanZarinAsyikin> myra n drah sampai skang kontek lg
[14:33] <&S> mesti teringin gila nk jumpa mereka kan
[14:33] <&WanZarinAsyikin> zarin last 4-5 years back
[14:33] <&WanZarinAsyikin> yer!
[14:33] <&WanZarinAsyikin> >.<

[14:34] <&S> tu kisah cinta zaman kecik2 ke?
[14:34] <&WanZarinAsyikin> ( adekah aku sangap)
[14:34] <&S> behave2..
[14:34] <&WanZarinAsyikin> bukan.. ni kisah erm.. org kate..
[14:34] <&WanZarinAsyikin> erm..
[14:34] <&WanZarinAsyikin> usha2..
[14:34] <&WanZarinAsyikin> dah dak lawa.. mana tak usha

itu sahaja, dan diharapkan mencukupi. owh. lupa pulak. semua penama2 diatas adalah lahir pada 1986