Jan 23 2009

gembira

Kegembiraan yang Dia beri bukanlah bersifat mutlak, hanya sekadar pinjaman ketika hidup didunia untuk mencari bahagian hari esok.

bila-bila sahaja boleh ditarik-Nya. boleh digantikan dengan kesedihan, kemurungan, kesugulan atau mungkin suatu yang lebih menggembirakan.

apa sahaja yang tersurat, itulah yang perlu hamba-Nya redha.

sesungguhnya aku tidaklah kuat untuk mengharungi serba satu dugaan-Mu. aku mohon, untuk segala yang akan datang, akan terus diberi ketabahan dan kesabaran. amin

Jan 11 2009

Kerabu Pucuk Paku

Dalam duk surfing2, chaah pm kat gtalk, bertanyakan pasal lagu kerabu pucuk paku.
aku yang memang kurang pengetahuan pasal lagu-lagu ni memang tak tau.

selepas seketika, diberinya link kepada aku. tQ.

bila dengar lagu mat over tu.. dan macam biasa.. “ooo.. lagu neh..” 😀

terus terdetik nk share di blog neh, mula-mula rasa nak taip liriknya. tapi terasa adalah lebih baik aku google dulu. terjumpa satu. copy dan paste disini. credit at the end of post.

sebelum itu, lagu ini dinyanyikan dalam loghat terengganu, ye la kan mat over orang tranung. lagu ini memang menyentuh perasaan. usaha memang tangga kejayaan. jika kita inginkan sesuatu, dan kita usahakan sesuatu itu, insya-Allah kita akan dapat.

Lagu: Kerabu Pucuk Paku
Artis: Mat Over

Kerabu pucuk paku sayur kacang
Panggang ikang puyu tumbuk sambal belacang
Celur pucuk labu buat ulam
Tanok nasi beras usang
Ikang kering anok tamban

Nak makan sedak kita pitih tak dok
Bini beranok rapat anok rama telajok
Kalau pisang sikat kite dok dang koyok
Ade lagi hok duk teriok
Hok ni kecing hok ni berok

Tamboh pulok keje buleh sikit sikit
Banyok hok duk sajer perabih duit
Lepah-lepah isyak dok dang makang nasi
Bosang anok duk jerit
Pagi-pagi mitok duit

c/o

Kadang-kadang mari pikir dalang hati
Macang maner care nak tamboh rezeki
Mujurlah pagi ni ade saing mari
Ajok nega kecik-kecik
Rase senang dlm ati

Ambe nega buat kusi rotan
Ade warne coklat warne itang
Nak ator dekat jabat keraftangan
Jalan kolej Bukit Bintang
Buleh tamboh pendapatang

Begitulah care kalu mau idup
Buat ape saje yg kite sanggup
Jgn duduk saje buat bucit perut
Lame-lame buleh meletup
Anok bini buleh cabut

Ulang (c/o)

Org tue dulu ade bese pesan
Kalu-kalu kite nok wi anok jarang
Rebuh akor kayu buwi bini makan
10 tahun buleh sorang

Lirik diambil dari:
http://bob.my/kerabu-pucuk-paku/

Jan 10 2009

youth

it’s youth09… bring your pass even it’s not a must.

youth09, it’s gonna be great.
but, don’t forget the youth of palestine. didn’t need you to print your own pass. don’t event need a pass actually.

all the best, esp kakiphoto prengs and those who me-know-me.

Jan 08 2009

hold

nah.. you are here. spend some time for dis.

1-http://whois.domaintools.com/fotopages.com

2-http://www.matimop.org.il/newrdinf/company/c7983.htm

3-http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0108&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_13.htm

4-http://harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=18696&Itemid=1

don’t skip. 4 is after 3. 1 before 2.

after a while, if you are thinking of wth am i posting, u may leave. everything is straight forward except for the first two. both need an extra so-called effort from you, perhaps.

drop a comment if u find yourself hanging. a comment, ctrl+alt+del won’t work.

kenapa tidak aku je ulas content link-link tu? kenapa aku? baca sendiri, ulas sendiri.

hal ini, aku kira semua orang tahu, yang tidak tahu mungkin kerana tidak ingin mengambil tahu atau mungkin tidak berpeluang untuk bertahu atau mungkin sebab tidak diberitahu. yang tahu, sila kabbor…