Sep 29 2009

i like

ini memang best… it’s not about the song, but the clip..

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K8HPAhpPiVU[/youtube]

ada banyak lagi video yang mana mungkin lebih baik. cari kat youtube =)

Sep 29 2009

landing page

lama jugak since aku remove landing page untuk www.aalim.net

few days before raya, aku buat balik.. simple je pn.. haha
gallery pn dah betul-betup up.. guna pixelpost and theme yang dah lupa apa namanya..

hasilnya, first result google “aalim” is aalim.net.. again.. 😀

Sep 20 2009

siapa ke apa?

bendanya sama sahaja.. aku tak rasa apa-apa pun yang berbeza. apa zaman perdana menteri sebelum ini langsung tak pernah macam ni?

http://utusan.com.m…ini&pg=bt_13.htm

owh.. sebelum ini mana ada satu malaysia. satu malaysia adalah suatu projek baru untuk menempa nama mungkin. Dr. M ada Wawasan 2020. Pak lah ada Islam Hadhari. Najib semestinya memerlukan sesuatu, 1malaysia.

dulu, di terengganu, datuk idris secara tidak langsung (saya yakin sebenarnya ini adalah perkara yang langsung) melenyapkan identiti penyu diTerengganu, bermula dengan memperkenalkan ikan sebagai maskot SUKMA 2008. suatu yang pada saya diwujudkan atas dasar untuk melenyapkan segala identiti lama atau lebih tepat saya istilahkan sebagai “total rebranding”.

mengapa setiap seorang perlukan wacana sendiri? mungkin bukan untuk semua, tapi sebaliknya mungkin lebih untuk nama. siapa tahu? saya tak tahu.

saya lebih suka jika usaha untuk merealisasikan Wawasan 2020 itu lebih diutamakan.

pada saya, ada pihak yang sebenarnya tidak melihat apa idea yang dibawa, tetapi melihat kepada siapa yang membawa. maka, tidak mustahil bahawa berkemungkinan, setiap idea yang dibawa oleh sesiapa tidak akan menjadi realiti secara “total” sampai bila-bila.

Sep 14 2009

simple php guestbook/comment/message

script dibawah boleh digunakan mengikut kreatitiviti masing-masing.

tidak menggunakan mysql. semua entry disimpan dalam .txt semata-mata. hehe

salin dan letakkan dalam file index.php dan cuba

<?php
if (!isset($_POST[‘SubmitForm’])) {
?>

<?php
} else {
echo “<span class=’mid’>”;
echo “Terima Kasih  =)”;
echo “<br>”;
echo “<br>”;
$nama = $_POST[‘nama’];
$msj = $_POST[‘msj’];

$tag = array(“<“, “>”);  // tak nak character ni, sebab nanti boleh alter html tag dalam code or letak script
$nama = str_replace($tag, “_”, $nama); // mana yang ada < atau >, kita tukar jadi _
$msj = str_replace($tag, “_”, $msj); // mana yang ada < atau >, kita tukar jadi _

$masa = “(“.date(“F j, Y, g:i a”).”)”;

$file1 = “isi.txt”; //initialize isi.txt
$fp_temp = fopen(‘temp.txt’, ‘a’); //bermula untuk copy content isi.txt kedalam temp.txt. fopen ‘a’ untuk memboleh new lines added. ‘a’ start write dekat tempat last dalam file tu
$lines = file($file1); //tujuan adalah untuk display latest entry kat atas.
foreach($lines as $line_num => $line)
{
fwrite($fp_temp, $line);
}

$fp = fopen(‘isi.txt’, ‘w’);  //fopen ‘w’ untuk mengkosongkan balik file. sebab ‘w’ akan start write at beginning of file.
fwrite($fp, ”); //kosong kan isi.txt
fclose($fp); //tutup
$fp = fopen(‘isi.txt’, ‘a’); //buka balik isi.txt, tapi ‘a’. sebab nak entry, line by line
fwrite($fp, “Nama: “.$nama.” “); //entry baru
fwrite($fp, $masa.PHP_EOL);
fwrite($fp, “Mesej: “.$msj.PHP_EOL);
fwrite($fp, “- – – – – – – – -“.PHP_EOL);
fwrite($fp, PHP_EOL);

$file1 = “temp.txt”;  //initilize temp.txt, guna variable sama dengan yang atas.
$lines = file($file1); //mula untuk copy balik content temp.txt kedalam isi.txt.
foreach($lines as $line_num => $line) //content dari temp.txt akan ditambah selepas entry baru.
{ //jadi, yang baru akan ad kat atas.
fwrite($fp, $line);
}
fclose($fp_temp); //tutup temp.txt
fclose($fp); //tutup isi.txt

$fp_temp = fopen(‘temp.txt’, ‘w’); //buka as ‘w’. sebab lepas ni nk kosongkan
fwrite($fp_temp, “”); //kosongkan
fclose($fp_temp);

}
?>
</p>
<center>
<form action=”index.php” method=”POST”>
<span>Tinggalkan mesej/ucapan anda disini:</span><br>
<table>
<tr>
<td><span>Name</span>::</td>
<td><input type=”text” name=”nama”></td>
</tr>
<tr>
<td>Message: </td>
<td><textarea name=”msj”></textarea></td>
</tr>

</table>
<input type=”submit” name=”SubmitForm” value=”Send”>
</form><span>
– – – – – – – – – – – <br>
<?php
$file1 = “isi.txt”; //mula untuk display mesej2 daripada isi.txt
$lines = file($file1);
foreach($lines as $line_num => $line)
{
echo $line;
echo “<br>”;
}
?>

saya buat janji jalan… tinggalkan komen jika anda ada jumpa bug, atau apa2 penambahan yang anda rasa sesuai.

Sep 14 2009

kenapa nak bagitau?

kenapa nak bagitau ko belum mandi?
kenapa nak bagitau ko dah berpunya?
kenapa nak bagitau ko tengah bosan?
kenapa nak bagitau ko tak makan lagi?

tak.. ko jangan bagitau ko tak makan lagi walaupun ko dah makan.. itu bohong.. ko cuma.. jangan bagitau yang ko da makan, jangan juga kata ko belum makan. macam mana? fikir-fikirkanlah 😀

Sep 13 2009

Tunggu…

ya.. tunggu…

Sep 07 2009

Scammer(s)

kes penipuan online rasanya makin menjadi-jadi. daripada apa yang aku baca, banyak melibatkan mudah.my

menggunakan mudah.my adalah sangat mudah, tak memerlukan pendaftaran atau bayaran baik untuk membeli atau menjual kemudahan inilah disalah gunakan oleh mereka yang suka mengambil jalan mudah untuk mendapat duit lebih. lebih-lebih lagi musim raya ni.

baru sekejap tadi, saya buka mudah.my dan sengaja mencari sebiji kamera. jumpa satu. SANGAT MURAH. d300 dengan harga kurang daripada dua ribu.

http://www.mudah.my/NIKON-D300-Kamera-3841571.htm

scam

Itu “description” yang dia bagi. siap dinyatakan ada manual dalam BI and BM tu. harganya, 1800. teramatlah murah. ini mungkin scam.

antara yang mungkin boleh dipraktikkan untuk mengelakkan hal-hal yang tidak dingini, langkah pencegahan adalah perlu.

1- Kalau nak beri barang online, belilah di store-store yang betul-betul reliable. sebagai contoh: shashinki.com, yamiya.com.my, lelong.com.my, ebay.com

2- kalau beli melalui forum, pastikan si penjual itu adalah seorang yang memang dah lama diforum itu, ramai kawan-kawan forum lain mengenali si penjual secara personal. pastikan si penjual bukan baru berdaftar dengan forum itu pada tarikh dia membuat iklan jualan.

3- cari feedback, atau info-info berkenaan si penjual. pada kebiasaannya, kalau si penjual tu selalu scam, mesti ada cerita pasal dia. sebagai contoh:

http://www.google.com.my/search?q=+ABD+FAIZIE+ABD+HAMID&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

4- practice COD, especially kalau beli dari forum. COD ialah bayar bila barang dapat. dengan kata lain, pegi jumpa dengan sipenjual, tengok barang. bila nak beli, amik barang lepas itu bayar dan balik.

5- kalau barang harga ribu-ribu tu, beli kat kedai. kalau mahal 20-30 rasanya tak jadi masalah besar.

6- dan sebagainya.

tambah sahaja apa-apa tips yang anda tahu 🙂

Sep 05 2009

Oppurtunity

Peluang untuk belajar sentiasa ada. Belajar tidak semestinya pergi ke kelas, dengan apa yang diajar, balik dan mengulangkaji(merupakan suatu pilihan). sebenarnya, pergi ke kelas juga satu pilihan. bezanya pilihan yang baik atau pilihan yang buruk.

you might need flash player 9.0 for this.

This movie requires Flash Player 9

Sep 04 2009

Why?

Neither HOW nor WHAT. It’s WHY.

How to hit the nail with this hammer? the answer might be something like, just hit the nail or knock the nail with the hammer. Thus, one might end-up doing nothing with the nail without the hammer.

Why use hammer to hit the nail? The answer might be because the hammer can give force, momentum, and any other physic things related stuff that applies to make the nail “sink” into the wood. Thus, one might find something that has all those characteristics instead of doing nothing when there is no hammer. After all, it’s not the hammer but the “hit”.

Sep 03 2009

it’s now not “be confident” even it’s no more “be sure”.

it’s “Protecting the irreplaceable”

http://www.f-secure.com/weblog/archives/00001762.html