Mar 27 2010

Weekend

Weekend.

Mula pagi dengan ke Sungai Gabai, Hulu Langat. Tempat menarik untuk pergi tidak mandi tapi santai 😀

Cadangnya nak ke Planeterium, ada Sambutan Earth Hour. Tapi terpaksa dibatalkan, lupa pulak yang tayar pancit. Tak dapat la nak pergi. Nak juga tahu apa yang berlaku, apa yang disambut. Daripada laman web rasmi angkasa, ada lilin-lilin yang akan dinyalakan. Tahun depan saja la…

Lepas crop.

Sebelum

Selepas

p/s: semoga baik-baik belaka hendaknya. Insya-Allah

Mar 24 2010

kalu dier

perghh..
tah dia gok semua betul, jadi hebat sokmo..

orang pakai kasut dok comey, ye tego, suruh cari hok mahal skali, hok comey lotey. tapi dia kaki ayam bukan nk g beli selipar jepun pn.

sibuknya wat keje aku ni, nk carinya pitih. sapa makan pun kena kirim. keje mender ahu ye buat.

tension molek keje tuh, sapa kan nak kena bergembira pah ceroh. nk releasenya tension, main jugop la game tu. main jugop la game ni. suka jugok, suka jugok sapa abih nafas.

baiknya aku ni. takmonya buat benda2 dop molek. padahal pilih2 jugop. nk wat jahat bulih dia pilih. hok tu dop wat. hok nin wat. kalu doh bulih dop wat blaker, dop soh la buat.

bahagian peringat ke orang seroh. hadowwwww. macam orang lain memang dok ingat sokmo jadinya. sape hok kena peringat sape ni weih?

owh mung… baharambang. dok main kalu2 ni weih, mainang setangg..

—–

hari minggu lepas, sempat meluangkan masa jalan-jalan ke putrajaya. pertunjukan bunga api bersempena fiesta belon udara panas putrajaya.

Mar 22 2010

Think

THINK

THINK
THINK

&

shoot

Mar 22 2010

Ouh.. again..

i think my e-mail address is now in spam-targeted-list. 😐

i received this:

looking at the email address, it looks soooooo true. but it’s too good to be true. you own the system.

the message header said:

Return-path: <root@mailer.bizopwizard.com>
Envelope-to: aalim@aalim.net
Delivery-date: Mon, 22 Mar 2010 09:07:45 +0800
Received: from [68.169.40.28] (port=32825 helo=mailer.bizopwizard.com)
by melaka.mschosting.com with esmtp (Exim 4.69)
(envelope-from <root@mailer.bizopwizard.com>)
id 1NtW7J-0005LD-6T
for aalim@aalim.net; Mon, 22 Mar 2010 09:07:45 +0800
Received: by mailer.bizopwizard.com (Postfix, from userid 0)
id 1ABE587478; Mon, 22 Mar 2010 01:04:43 +0000 (GMT)
To: aalim@aalim.net
Subject: Dear Valued Customer, we need to confirm your identity
From: CIMB Bank <confirm@cimbclicks.com.my>
Content-Type: text/html
Message-Id: <20100322010443.1ABE587478@mailer.bizopwizard.com>
Date: Mon, 22 Mar 2010 01:04:43 +0000 (GMT)
X-Spam-Status: No, score=2.8
X-Spam-Score: 28
X-Spam-Bar: ++
X-Spam-Flag: NO

hihu.

so i clicked the given link and fill the login form.

as per always reminded by the online-banking, we have to aware and alert on the URL. in this case, it totally weird! :p

hit the submit.

you will recognise that this is something “new” if you are regular user for cimbclicks :D. instead of new, it’s “weird”.

after a while:

owh.. you want the TAC. i give my-own-generated one. let see if you know it’s wrong.

after you enter the TAC, either it is right or wrong, the page will be redirected to REAL cimbclicks. at this time, they just need to use the TAC, Login name and password to harvest whatever in the account 😐

let’s go one level-up of the domain.

we have .tar file here. download and see.

let see the index.htm. see the login form.

smdone.php. that is the processor. take a look at that

owh.. hye smart@fugaru.com
what’s in the smdone.php is, when we input our username and password this processor will grab “pack” those things and e-mail to this smart@fugaru.com

now let see the TAC page. the page that request us to input TAC

TAC.php is the processor

same e-mail. now that smart@fugaru.com will have username, password and TAC.

let try to take a look on who is who.

the kit.es

according to http://www.affilorama.com/free-tools/domain-location and http://www.2privacy.com/cgi-bin/Check_IP_Geographic_Location.pl , kit.es is at:

fugaru.com is:

bizopwizard.com is:

the owner of those servers might know or might not know about this.

–END–

happy monday!

Mar 18 2010

changed

menggunakan feature dalam wordpress yang saya sendiri tak tau sejak bila, saya install theme baru. mudah! tak perlu download dan upload. cari, pilih dan klik install. dengan sedikit modifikasi, saya rasa theme ini sesuai.

dan saya update page about juga.

terima kasih

p/s: dan saya baru perasan inilah rupa asal theme yang sekarang digunakan dalam http://bbcapture.com. banyak jugak yang diubah 😀

Mar 18 2010

yang dulu tu kena dulu, yang kemudian tak kena pun kemudian

buatlah mana yang patut kita buat tu dulu kawan. jangan duk kejar mana yang tak perlu.
keperluan dengan keinginan bukannya sama.

nak hidup pagi petang siang malam mahu gembira-gembira sahaja, bolehke kita?
nanti esok-esok jadi jugak berduka. kalau ad kawan masa gembira, takdela jadi gila. tapi kalau kawan gembira tah kemana, luka duka cuka semua ada.

baik sekali-sekala daripada langsung tidak. tapi kalau dah selalu, makan diri jadinya kawan.

kalau orang dah bagi peluang, janganlah disia-siakan.

hari ini, kita mungkin ada kawan. esok-esok pun masih kita ada kawan. tapi kawan kita esok-esok mungkin tidak lagi sama dengan yang hari ini. kawanya mungkin sama, tapi berkawannya mungkin lain.

Mar 16 2010

Blogger bergaji

blogger bergaji adalah tak sama dengan blogger yang buat duit dengan blog. tak sama langsung.

memetik dari artikel di laman suara-keadilan:

Setiap blogger dibayar elaun sebanyak RM3,000 sebulan, yang antara lain memantau blog dan laman web …

artikel penuh disini.

owh yer.. sekali lagi saya sebut, ini pasal blogger yang bergaji bukan bukan buat duit dengan blog yang macam nak kena iklan2, nak kena adsense2 yang kena seo yang nak kena post article2 “high hits keyword” dan lain.

ini pasal blogger yang dapat elaun. makan gaji. kontrak mungkin. kontrak yang akan tamat hingga pru-13. mungkin akan diperbaharui untuk pru seterusnya.

owh, ini bukan artikel pasal politik, ini pasal blogger yang dapat elaun bulanan. sungguh menarik.

p/s: i know about this from security.org.my

Mar 16 2010

Sedikit Sesal

ada sekelumit rasa kesal (ke sesal?) disini. mainan perasaan. satu yang tidak patut. usah mulakan jika betul ape yang dirasai sekarang. itulah yang sepatutnya dilakukan dulu. hehe..

mainan perasaan.  untuk apa disesalkan. jadinya kesal lagi sesal jika itu yang dipilih dan jika yang dibuat itu menuju kearah itu, sesal dan kesal.

p/s: bila kali terakhir kita berterima kasih kepada pelayan dikedai makan/restoran/kafe?

Mar 10 2010

in Penang I am.

Hari ke-3 disini, atas urusan kerja. Semalam jalan-jalan sekitar tempat berteduh, tersampai ke area jeti kontena. Nampak menarik. Jadinya, pasang niat nak pegi cari matahari terbenam petang esok (hari ini).

Jadinya, petang tadi berjalanlah ke tempat semalam. Tapi tak nampak menarik. Terus lagi berjalan, jumpala pakcik yang tengah beriadah. Di tepi landasan kereta api, pagak robek. Redah sahaja la.

Ada ramai orang sedang memancing. Sempat bertegur sapa seorang pakcik. Datangnya dari Sik, Kedah. Jauh tu. dekat 2 jam katanya. Tambahnya lagi, 2-3 hari sekali dia datang. Datang bersama kawan-kawan. Balik pulak tak tentu. Kadang-kadang pukul 12, kadang-kadang lepas maghrib. Memang dahsyat hobi memancing ni. (hobi tangkap gambar ape kurangnya?)

tak banyak gambar yang elok berjaya ditangkap. tapi puas hati, duk tepi laut tengok feri, tengok bot, tengok kapal. sampai tak teringat pun nak petik kamera. hehe..

Mar 09 2010

sharing is caring

http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/part1/1B.html

this web discuss about knowledge in photography. the content might be the same with other web that you might come accross before. but for this, i like the way they present the knowledge. it’s fun 😀

——

http://www.photonhead.com/simcam/

and online simulation of shutter speed, aperture, iso and even shake.

Mar 08 2010

Holi Festival

Last weekend, I went to a Holi Festival celebration. It was celebrate by Hindu’s devotees at a Hindu’s temple somewhere at Jalan Sentul. Forgot the name. While waiting for the celebration to begin, I manage to shoot some photos of LTdL, but too sad, none of them is good. I do only panning, and the result is pening.

We are not only photographing what is happening, but were “coloured” too. Not to forget, our camera too. haha.

and the friends!

from left: shahir, nik, aalim messo, sam. credit to sam for the photo.

Mar 03 2010

Pelangi Waterfall

This is from me.

This is from Dr. Jamal. Group photo. There are some of us are not in this photo. There were enjoying the mini waterfall slide. :p