Aug 31 2010

The Last 10

bukan The Last Airbender ye…

——

Bermula sudah 10 malam terakhir untuk Ramadhan kali ini. Semoga dapatlah kita tamatkan Ramadhan edisi 1431H ini.

untuk 10 malam terakhir ini, setidak-tidaknya, kalau tidak tambah janganlah pula kita kurangkan. yang wajib tetap wajib. semoga amal kita yang tidak seberapa ini terima oleh-Nya, tidak terapung-apung diantara langit dan bumi. insya-Allah

ingatan untuk diri sendiri dan yang sudi diingatkan =)

——

Selamat Hari Merdeka edisi 53. Semoga Malaysia terus dilimpahkan dengan rahmat-Nya dan semuanya baik-baik sahaja.

Aug 31 2010

The Merdeka Day

it is don’t-know-what-to-do day. did some SMSes, talking, surfing, baring, walking, reading & bla bla bla

owh.. dan tiba-tiba bila jenguk laptop, dapat image ni dari sepupu.

huhu.. perlukan code yang hasilnya mcam dalam rajah2. ah parok, karat suda itu C.

ape yang dikehendaki ialah nk kena kira luas segiempat sama. user akan masukkan panjang sisi. dan jika panjang sisi yang dimasukkan ialah 1, program terminate. tak aci sungguh gini, sebab kalau memang length sisi tu 1, nk wat ganer? ish..

memula, dapatkan seketul compiler ataupun ape2 yang hendal disebut. aku pilih dev C++. download dari sini

da download, da install. testing dulu. warming up. =)

#include<stdio.h>
#include<math.h>

main()
{
printf(“hai awak!”);
getchar();
}

compile.

eh jadi. haha

seterusnya, my-own-version-of-how-to-do-the-yang-macam-rajah-2

while( input_user) {
printf tekan 1 untuk tamatkan
print masukkan pangjang sisi
scanf input_user
luas = input_user*2
printf luasnya ialah luas
}

ok.. versi-bukan-aku-pnya ad kt sini..

#include<stdio.h>
#include<math.h>

int main()
{
int pjg_sisi,luas;
pjg_sisi =0;
luas=0;
printf(“<Taipkan 1 untuk tamatkan aturcara.>\n\n”);
while(pjg_sisi != 1)
{
printf(“Masukkan panjang sisi segiempat sama:\n”);
scanf(“%d”,&pjg_sisi);
luas=pjg_sisi*pjg_sisi;
printf(“Luas segiempat sama adalah: %d \n\n”, luas);
}
}

ok.. aku fail part nk kluarkan “Press any key to continue”. seingat aku la kan getchar() or return 0 will do. tapi bakper dok jadi weiiii.

ok. done.

reference:
http://www.cplusplus.happycodings.com/Algorithms/code23.html
http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdio/scanf/

p/s: haa.. entry baru ni awok eh. panas2.. komen2.. hehe

Aug 27 2010

Tiada berdiri dengan sendiri

Adanya satu kerana ada satu yang lain.

Berlakunya hal kerana akan hal yang lain.

Setiap satu itu akan ada satu yang lain.

———-

owh kerja. hari-hari mau kerja. pegi kerja balik kerja. pagi kerja petang kerja. tengah hari kalau tak puasa baru tak kerja. haaa awak, kerja elok2 ya. ditempat orang lagi-lagi la kena elok2nya. kalau ditempat kita, senang cerita, boleh dibawa berkira. =)

the Batu Rakit

Aug 25 2010

Half-way done. gone?

half-way done.

where are we now?

are we serious enough in so-called grabbing the great opportunities?

what had been done? what need to be done? what can’t be done?

got checklist? anything checked?

the half-way done, Ramadhan 1431.

how sure we are that it is DONE.

or it is better to be this way, half-way gone.

=)

Aug 20 2010

Daratan

owh mau cari ini di daratan…

  • neckbuck
  • paung goreng
  • akok kedut
  • pukat buruk
  • koleh kacang

=)

Aug 18 2010

Ucap Selamat

Selamat Pagi.
Selamat Pergi Kerja.
Selamat Bekerja.
Selamat Makan.
Selamat Minum
Selamat Tidur.
Selamat Membaca.
Selamat Malam.
Selamat Bergembira.
Selamat Belajar.
Selamat Tinggal.
Mudah-mudahan Selamatlah Semuanya.

Aug 15 2010

misleading #2

Teng adalah seorang yang mengelarkan dirinya sebagai Teng Kacak. FBnya di sini.

friendsnya skrg? 3993. ramai gila kot. memang macam artis

dia ni gila suka add org (perempuan) tak tentu pasal. jangan tanya sape dalam list dia, sah-sah dia tak kenal. dan malam ni ad orang pm dia, tanya dia yang dia ni artis ke?

allbe:
thanks appproveee
:):)
10:44pm

Teng:
no probs :D:D
10:44pm

allbe:
nak tnya boleh?
10:44pm

Teng:
yerps?
10:45pm

allbe:
betui ka asyraf ckp abg mat ni artis?
10:45pm

Teng:
erk?
sape artis?
+_+
10:46pm

allbe:
abg mat lah
betui ka?
10:46pm

Teng:
err
mane ade
lol
10:47pm

allbe:
asyraf suruh tnya
10:47pm

Teng:
ahaha
tak2 >.<
10:48pm

allbe:
betui laaaa tu
ellelelellelelele
HAHAHA
10:49pm

Teng:
err…
artis celah mane duh
ahaha
10:49pm

allbe:
tatau aaaa
HAHA
ngaku aaaa
tolong lah
HAHAHA

owh.. ape kes ni tenggggg? hahaha

(1)

adik kawan aku pn ada dalam list friend dia. – Nik Amir

(2)

trainee aku pun dia add. – Agus

fyi, ni akaun dia yang ke-2 kot. yang no.1 dah kena ban ngan FB, sebab gila-kentang-amat add orang

————–

something for us to read. read here, look at #2.

Come on. This is not high school and Facebook isn’t a popularity contest. You don’t need to be “friends” with everyone.

http://www.computerworld.com/s/article/9180642/5_tips_to_protect_yourself_on_Facebook?source=CTWNLE_nlt_security_2010-08-13

you choose what to tell and what not to tell.

Aug 14 2010

Guestbook #2

owh tak dapat tidur di malam minggu di bulan puasa yang esok tak tau lagi nak buat ape. owh..

apa dibawah ialah guestbook php + mysql yang dimod dari versi php + txt file yang tahun lepas. boleh tengok di sini untuk yang dulu.

<?php
$con = mysql_connect(“localhost”,”guestbook_user”,”password”); //ubah ikut kesusaian
mysql_select_db(“guestbook”, $con); //ubah nama db jika berkenaan.
if (!$con)
{
die(‘Could not connect: ‘ . mysql_error());
}
if (!isset($_POST[‘SubmitForm’])) {
} else {
echo “<span class=’mid’>”;
echo “Terima Kasih  =)”;
echo “<br>”;
echo “<br>”;
$nama = $_POST[‘nama’];
$msj = $_POST[‘msj’];

$tag = array(“<“, “>”);
$nama = str_replace($tag, “_”, $nama);
$msj = str_replace($tag, “_”, $msj);

$masa = “(“.date(“F j, Y, g:i a”).”)”;

$nama = mysql_real_escape_string($nama);
$msj = mysql_real_escape_string($msj);
$masa = mysql_real_escape_string($masa);

mysql_query(“INSERT INTO entry (masa, nama, msj) VALUES (‘$masa’,’$nama’,’$msj’)”);

}
?>
</p>
<center>
<form action'”.$_SERVER[‘PHP_SELF’].”‘ method=”POST”>
<span>Tinggalkan mesej/ucapan anda disini:</span><br>
<table>
<tr>
<td><span>Name</span>::</td>
<td><input type=”text” name=”nama”></td>
</tr>
<tr>
<td>Message: </td>
<td><textarea name=”msj”></textarea></td>
</tr>

</table>
<input type=”submit” name=”SubmitForm” value=”Send”>
</form><span>
– – – – – – – – – – – <br>
<?php
$entry = mysql_query(“SELECT * FROM entry”);

while($row = mysql_fetch_array($entry))
{
echo $row[‘nama’] . $row[‘masa’];
echo “<br />”;
echo $row[‘msj’];
echo “<br />”;
echo “———-“;
echo “<br />”;
echo “<br />”;
}
mysql_close($con);
?>
</center>

untuk yang ni, instead of simpan msj dalam txt file, msj semuanya disimpan dalam MySQL db. code sedikit pendek, tapi memerlukan MySQL server untuk berfungsi.

utk db, bleh dump ape yang ad dibawah:

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `entry` (
`no` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
`masa` text NOT NULL,
`nama` text NOT NULL,
`msj` text NOT NULL,
PRIMARY KEY (`no`)
) ENGINE=MyISAM  DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=11 ;

INSERT INTO `entry` (`no`, `masa`, `nama`, `msj`) VALUES
(10, ‘(August 13, 2010, 7:10 pm)’, ‘gsbgse’, ‘brstbrtsn’),
(4, ‘(August 13, 2010, 6:59 pm)’, ‘aebgerbewt’, ‘hbtwbryn’),
(5, ‘(August 13, 2010, 7:00 pm)’, ‘faeger’, ‘gergwe4h35’),
(6, ‘(August 13, 2010, 7:01 pm)’, ‘faeger’, ‘gergwe4h35’),
(7, ‘(August 13, 2010, 7:01 pm)’, ‘gaergera’, ‘gergreh3’),
(8, ‘(August 13, 2010, 7:01 pm)’, ‘fwef3qwrhgw354’, ‘gbw45gw34hgw354th’),
(9, ‘(August 13, 2010, 7:08 pm)’, ‘gseb’, ‘esbb’);

db kat atas ni dh ada testing data yang tah paper. feel free to create a new one, fresh one.

camne nak guna? pastikan httpserver (eg: apache) dan MySQL up and running.

copy the code, paste kedalam .php file.

create database nama guestbook (kalau nak guna nama lain pun boleh, tapi pastikan ubah db pada msql_select_db. da create db, boleh dump sql kat atas. ataupun create sendiri table.

do comments kalau ada bug, comments, critics n etc.

selamat testing2 dan selamat berpuasa =)

—–

and for unknown reason, I smileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee =)

Aug 12 2010

a smile

how do i (or you) know if it is a fake one?

A warm, friendly, excepting smile can go a long way and is also part of the healing process.

http://www.crystalinks.com/smile.html

hey smile, do heal me laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. =)

This movie requires Flash Player 9

——

my other smile, is here

Aug 10 2010

Selamat Berpuasa

Aug 08 2010

the what-to-do

i should know the what-to-do and what-not-to-do.

not only know, but do and don’t do.

sigh~

Aug 05 2010

Packaging

Packaging somehow misleading. haha

this two, FREE and exclusive pack of Breeze are the example. well, the yellow one is lemon flavor. and the red one is chocolate. no it is not. it’s original flavor. ok, itu karut.


ape ada hal.. dapat free..

untuk yang handwash:
sesuai tak guna untuk handwash neh?
ke handwash nak kena guna sabun debu ngan sabun buku je? =)

btw, ini bukan product photoshoot.