Nov 30 2010

rm -rf

i wish i can..

– ssh localhost -l aalim
– su root
– cd ../../../../../../
– rm -rf *
– reboot

Nov 28 2010

[rL@nnn rL]$ history -c

a million thnx!

Nov 28 2010

sekali dua kala

sekali-sekala, let’s do some nature.

=)

p/s: click for larger photo. template ni takleh nk letak gambar besar2. huhu

Nov 20 2010

i

if I really know my limit, why I still didn’t know where to stop.

sometimes, i’m not happy with the start because of the end. any end without start?

Nov 17 2010

berkorban

berkorban

Nov 15 2010

b

barambangraterawnepekweklepekcakpungtahpongpangdungdangpangg

Nov 10 2010

words

friends,
how I wish I can lend my hand this time.
but, I just can’t. I need it, for now.
maybe next time, as long as I’m not in what I’m now.
have my words.

=)

Nov 07 2010

the corner

i can see the finishing line right after the corner, barely.

Nov 05 2010

Bokeh – DIY

bokeh, asalnya perkataan jepun yang maksudnya blur. kalau dengan camera, out-of-focus. tempat tidak fokus. blur. blurry. dan lain2.

ada macam2 jenis yang dicipta reka sebut orang. bokeh creamy. bokeh lazat. bokeh swing. bokeh soft. bokeh hard. tak terhemat oleh hamba akan semua tu. bokeh pah ceroh ftw!

ok. untuk kerja malam minggu untuk hari minggu yang akan bermula esok walaupun hari ini adalah hari cuti deepavali, aku buat balik filter bokeh (atau ape saje namanya). dulu pernah buat. ada 4 bentuk. spade, diamond, heart, cloud. tapi hilang. ok. silap aku. aku tertinggal.

pembuatan kali ini jauh lagi mudah, cepat, baharambang, ikut dang berbanding yang dulu. hehe. i’ll share as u read through. haha.

aku buat untuk lense nikkor 50mm f1.4 D. dan yer, bentuk aku buat ni dan yang dulu pun adalah tak cantik. buruk. baharambang.

0. bahan-bahan

1- Kad yang tak de la keras sangat. ala-ala kertas hitam yang kalau tak salah namanya sugar paper.
2- Cap bahagian belakang lense 50mm. aku guna ni untuk dapatkan diameter 55mm
3- pen.
4- pembaris tiada. guna pita pengukur (pita ke?) ikea. boleh diperolehi dengan percuma
5- gunting
6- laptop. untuk nak confirmkan bentuk cloud. sebab aku mula-mula aku lukis bawah tu besar, atas kecik.

itu yang aku guna malam ni.

1. guna lense cap untuk buat satu bulatan yang saiz lebih kurangla dengan 55mm.

ini kalau dulu, aku guna jangka lukis siap kot. yer, jangka lukis yang satu hujung tu letak pensel, satu lagi tu tajam. ukur 55mm siap.

2. buat petak saiz 1.5cm x 1.5cm. tak buat pun takpe. tapi aku buat takut aku terbesar sangat lukis nnt sebab buruk sangat.

dulu guna pembaris. sekarang ikea pnya tape pun jadi.

3. dalam petak tu la akan dilukis bentuk yang dikehendaki.untuk contoh ni, aku lukis conteng bentuk heart love

lukis elok2. sebab kalau tak, jadi buruk. jadi macam ini. memang baharambang. tak payah susah2. buat lain. kata malam-yang-dop-tau-nk-wat-mender.

dulu, siap print bentuk-bentuk ni. pastu tekap kat atas kad. tapi hasilnya pn buruk jugak. kali ini lukis-tangan-ikut-suka je.

4. kawasan hitam itu untuk digunting keluar. yang mana hasilnya selepas berbuat demikian ialah seperti berikut

aku berjaya buat balik cloud yang tak jadi tadi. yang jadi (ye, takdela jadi sangat pun) ialah:

dulu pakai pisau kot nak tebuk ni. hari ni gunting pun jadi.

5. seterusnya gunting ikut bulat itu. hasil untuk 4 shape.

dulu kad warna putih. kalau x salah kalendar meja. tapi ni kelabu.

6. disebabkan aku malas. aku tak buat cap-style ke haper ke. buat macam gambar dibawah ni je. pastu lekatkan je terus kt depan lense. jadinya camni

ini sama je macam dulu. style malas. =)

7. saiz lubang bentuk tu bergantung kepada maximum aperture lense. kalau dulu pnya, aku siap kira. mana tah jumpa formula tu. dan kalau x silap untuk f1.4, boleh pegi up to 2cmx2cm. tapi yang ni aku buat 1.5cmx1.5cm je. sebab kalau lagi besar, lagi buruk kot jadinya (untuk aku la, orang lain aku tak tau).

ok. untuk testing. aku switch to manual focus. kasi out-of-focus abis-abis. lekatkan so-called filter tu kt depan lense. pastu shoot gambar lampu. owh, memang lampu je ni. sebab aku takde subjek.

ini guna heart love

ini guna spade.

ini guna diamond

ini guna cloud

yer. aku tau buruk! heart love senget, spade macam ikan, diamond macam ntah haper2, cloud baharambang.

yang dulu pnya,

spade dulu macam lagi better kot.

ok. post yang banyak gambar tah paper berakhir disini.

selamat hari minggu =)

Nov 02 2010

RnR

sometimes in a long journey, we need to take a break. r&r is a good place. have a drink. talk. nap. pray. and whatever consume to rest and relax.

spare some times for yourself. tired have no ends. =)