Dec 31 2010

2010, sorry for not being so good

not good things are easier to recall. isn’t it? i wish i’m wrong.

the very end evening of 2010.

awok eh, how are you doing there?

Dec 28 2010

crontab

root@local # cat /etc/crontab
SHELL=/bin/bash
PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin
MAILTO=aalim@aalim.net
HOME=/root/
*  * 28 01 * root 30days.sh

root@local # cat /root/30days.sh
###

Dec 26 2010

fireworks

Dec 21 2010

card reader

the modern way:

owh.. that is mix. here goes the gomenasai.

well, the evergreen goes like this, in a today’s way:

gomenasai

Dec 17 2010

guaner gamok?

guaner gamok gok orang kita?
duk buat naper?
keje?

piang ujang ni guaner citer?
beng duk main air ngat la.
sakit perut susohang pulok kang

guaner gamok doh orang hok keje jauh-jauh nung?
takmbuh balik main air ke?
tahan tauk, tangguk sekila, pasang pukat, gi ngail.

petang-petang duk atas lambo,
kalu anggor piah hujan, basoh, lari masuk dalam rumoh
kena plok ubi kayu, cicoh nge nyo.
takdop air kopi, air teh o pun jadi
bukan kenyang yang dicari.

orang kita zaman kecik2 dulu gok,
kalu piang ujang padan ligan di mok ayoh laaa.

kluar pagi balik petang, mujur dok malam.
balik tengoh hari, tukar baju tukar seluar. sehari 3-4 pasang.

ok. hujan-hujan sedap tdo. sekarang tak hujan. tapi takde la tak sedap tidur.

Dec 16 2010

Here in my home

Dec 08 2010

cara idup

Begitulah care kalu mau idup
Buat ape saje yg kite sanggup
Jgn duduk saje buat bucit perut

owh.. aku bukan nk sebut pasal bucit perut, tapi buat ape saje yg kita sanggup. ada rasa sedih bila tengok kawan-kawan yang pada kita mereka tidaklah meletak usaha yang “abis reng” untuk tolong diri sendiri. keadaan “comfort zone” itu sebenarnya memakan diri, baik sedar atau tidak.

semoga beroleh petunjuk dan dipermudahkan. amin.

aku ad post pasal lagu mat over ni dulu. tapi masa tu dari imeem. ada kat sini. tajuknya kerabu pucuk paku. suka? makan ke? hehe..

tapi lagu kt imeen tu macam dah tak jalan je. jadi tempek la video youtube ni. tak boleh nak tolong la kalau part bendera terengganu tu. memang lagu ni lagu mat over, orang tranung. aku pun orang tranung. =)

Dec 06 2010

New Year Countdown

Doa Akhir Tahun

– dibasa selepas solat asar

“Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli kelugra dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka

Doa Awal Tahun

-dibaca selepas solat maghrib

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.
ada banyak pendapat pasal doa ni. ada yang kata harus, ada yang kata haram, ada yang kata makruh. pilihlah yang terbaik untuk anda. jika ikut semata-mata apa orang kata apa orang buat, ada ke baiknya? orang putih kata, ikhlas.
Dec 05 2010

Torncity

It’s a game. The only game that I play till today. It’s an online text-based RPG game. The bilions $ that i have in there worth nothing in real life, at least not until I sell. hehe. the properties that i owned are only mean to be there. same goes to the weapons, drugs, medical and others. what are in there are mean to be there.

Your $1,064,776,508 has been withdrawn, you can now create another investment account if you wish.

artline [315765]

Dec 04 2010

di belakang gol ada kamera

At the back of those looks-like-black-box, we might find some hope, but we need to make it quick. else, just wait for tomorrow, hoping that it is there, still.

Have a nice day,
Have a great day,
Enjoy the day,
Yesterday is friday,
Today is Saturday,
Tomorrow is Sunday.

Selamat Hari Minggu =)