Feb 26 2014

Job Seeker Premium

aiii..

linkedin_free_premium-jobseeker

kalau dah try kan, terjumpa kerja baru plak kan. susah plak kannn

Feb 26 2014

m2u multiple payment

senang sungguh feature bayar sekaligus m2u ni. one go susut duit gaji. haha

tapi setidak-tidaknya tadela kena ulang process 3-4 kali untuk bayar bil (termasuk hutang) secara online.

122

maximum 5 per transaction, way better dari satu satu. idok gitu ye dok?

Feb 11 2014

OpenVPN – Forward all traffic via vpn

setting up openvpn on ubuntu covered by this guide: https://help.ubuntu.com/12.04/serverguide/openvpn.html

extra stuff need to be done to route all traffic of client to vpn.

1- add the following into server configuration

push “redirect-gateway def1”

push “dhcp-option DNS 8.8.8.8”

2- NAT and IP forwarding

echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.8.0.0/24 -o eth1 -j MASQUERADE

in case, need to remove the iptables NAT,

iptables -t nat -D POSTROUTING 1

 

Feb 10 2014

Moonset

sunset adalah perkara biasa. petang, ada sunset. nampak dan tak nampak je. di pantai barat, sunset di pantai. di pantai timur, pantainya sunrise.

moonset? moonset tidak sepertimana sunset yang berlaku diakhir siang. paling muda untuk dapat tau bila dan arah mana moonset, cari je la kat internet. ni contohnya: http://www.timeanddate.com/worldclock/moonrise.html

gambar diatas adalah salah satu kesilapan teknikal dalam amik gambar bulan. bulan bergerak (atau bumi berputar?). jadinya, perlu diambil kira shutter speed supaya bulan yang dikatakan bergerak (walhal bumi berputar), akan menjadi sepegun yang boleh. dalam gambar diatas, shutter speednya 8″, akibatnya bulan kelihatan blur walaupun bangunannya bolehlah dikatakan sharp.

selamat tengok bulan!