Mar 05 2015

UK – Day 4

sejuk tu ye la kan. tapi hari ni try naik bas. ada beberapa jenis tiket bas. single, return, daily and weekly. tiket bas boleh dibeli atas bas. dan juga menggunakan aplikasi telefon pintar. download apps tu, pastu beli through apps tu.

since jalan tade la jam sangat, jadual bas agak baik. tak delay sangat.

camne nak tau bas mana nak naik? google maps. haha. google maps ad option untuk drive, public transport dan jalan kaki.

tambang single journey mahal sket dari return. return mahal sket dari weekly.

makan? setakat ni duk gilir2 kedai kebab nuro dan malonchos tu je. kedai2 lain tu macam tak berkesempatan lagi. bukan sebab tak sempat sangat, tak de kekuatan lagi nak berkesejukan. haha.

Mar 03 2015

UK – Day 3

Tahap mengantuk berada pada level 1298123/10. 3pm kat office dah tak boleh nak buat apa. jem. haha

semoga hari seterusnya bertambah baik

perjalanan pergi dan pulang ke office menaiki teksi. diorang panggil taxi, bukan cab. tambang dalam GBP13.00 one-way. kalau berjalan, dalam sejam. lepas ni nak cuba naik bas pulak. harap-harap sampai.

sejuk? hahaha. mestilahhh. tapi kata pemandu teksi dan rakan-rakan sepejabat, keadaan sekarang adalah WARM. yer warm, panas, tak sejuk. tapi diorang pakai baju sejuk, jaket tebal2 jugakkk. hahaha

kawasan office terletak sekitar university surrey. surrey research park to be exact. it is a nice place. bangunan jarak-jarak, tade tinggi2. nice view.

berbalik kepada pemandu teksi, dua2 Muslim. salah sorang tu tinggal di Woking. Woking ni ramai komuniti Islam. Dan di Woking juga letaknya Masjid Shah Jahan, masjid pertama yang dibina di UK

Masjid Shah Jahan:http://www.shahjahanmosque.org.uk/
wikipedia:http://en.wikipedia.org/wiki/Shah_Jahan_Mosque,_Woking

nak ke Woking ni tak susah, boleh amik train dari guildford. dalam GBP7.00 untuk return ticket. insya-Allah, akan cuba diusahakan untuk sampai ke sana. yang pasti, kedai makan halal banyak disana. ehhh.

berhampiran hotel Radisson Blu ni, ada sati lagi kedai halal, Maloncho. menarik kedainya. nampak eksklusif. harga makan dibandingkan dengan kedai kebab, tade beza sangat pun. owh, kedai ni sebelah kedai kebab Nuro tu – Google Map Website Maloncho

satu hidangan dalam GBP8.00-GBP9.00. dan aku dapat Nan free. haha. best. sangat lembut. haha. owner dah staff pun sangatlah peramah. staf dia yang sorang tu student di University of Surrey. yang sorang lagi tak pasti. amex tidak diterima. Visa ok. mana-mana pun sama je, amex tak laku. hahaha

Mar 02 2015

UK – Day 2

Tengah tahan mengantuk yang amat. waktu kat tanah airku dah 4.30am dah ni. anak bini tengah tdo ni.

hari ni pusing2 area guildford ni je. keluar dalam pukul 930pagi. dimulakan dengan cari “voucher” untuk giffgaff

aku pakai giffgaff, pinjam PakLah pnya. giffgaff ni telco la. memang macam tu eja, bukan typo tu. haha. https://giffgaff.com/. ada juga diberikan Vodafone (sebab aku yang mintak), tapi vodafone mahal sangat rate datanya. so, pakailah giffgaff.

concept dia lebih kurang macam kat malaysia jugak. cumanya, di malaysia, kita beli prepaid dan terus reload. tapi giffgaff ni kita beli voucher. tak kisahla berapa kita nak. lepas tu, kita redeem la voucher tu kat web giffgaff. value voucher tu akan ditambah kedalam akaun airtime credit. airtime credit ni ialah akaun dimana pengunaan untuk pay-per-use call, sms dan data akan digunakan. giffgaff ada menyediakan pakej goodie-bag. pakej ni bundle terus untuk text, call dan data. sangat menarik. GBP15 untuk 3GB data. aku kisahkan data je. haha

coverage giffgaff ni indoor agak kurang menarik. tapi outdoor – setakat hari ini. Alhamdulillah ok la tu.

berkenaan makanan halal, tadi lunch di Thai Express yang terletak di food court The Friary. Nasi dengan kari hijau ayam beserta sebotal teh lipton tadi tak sampai GBP8.00. kedai ni buka hingga 6pm setiap hari, kecuali ahad. hari ahad sampai 5pm je. amex tidak diterima. visa diterima.

20150301_121315

makan nasi yawwww. haha

berjalan disekitar Guildford pada awalnya agak sunyi. tapi dalam sekitar 11am, orang dah start ramai. jalan kaki. sejuk? haha. tak payah cerita la. angin menambahkan lagi keseksaan kesejukan.

ada 2 kedai berhampiran hotel Radisson Blu yang aku stay ni. Ada Nuro Kebabs & Wraps dan Maloncho. Tapi arini try Nuro tu je la dulu. Untuk sekali dinner, tak sampai GBP10.00 sekali dengan air. ada kebab, burger, humus. makanan arab/turkis, tapi tade nasi arab la.

Kalau ikutkan websitenya (http://nuro.co.uk/), ada 2 kedai Nuro ni. yang aku pegi ni dekat 11 epsom road, gu1 3jt. yang gu1 3jt tu bukan typo. itu poskodnya. ye, poskod diorang ada hurup dan nombor. haha.

kedai Nuro ni buka setiap hari. 12pm-12am kalau tak salah. tapi yang pasti memang tutup lambat. kad kredit visa diterima. amex tak.

gambar jalan2 hari ni nanti la aku upload. dah tak larat tongkat mata dah. dari pkul 4pm tadi.

selamat malam!

Mar 02 2015

UK – Day 1

UK, besor tuuu. jadi, secara tepatnya, Guildford. bukan kota raya london. haha

tempatnya tidaklah segah dan dikenali jika dibandingkan dengan London. dari guildford nak ke london dalam 40mins naik train. lebih kurang sejam naik bas. http://www.goeuro.co.uk/buses_from_london_to_guildford. tengok link untuk perbandingan yang lebih tepat.

sebelum diteruskan, eloklah diumumkan bahawa rate tukaran duit pada hari aku tukar ialah RM5.60 = GBP1.00. haha

aku naik Emirates, transit di Dubai. ini kali pertama naik Emirates. bukan tak nak support MAS, tapi rasanya tak mampu nk bertahan direct flight. haha

KL-Dubai naik boeing. tak penuh dan 2 seat tepi aku tu kosong. terbaik.

Dubai-London naik Airbus. ada free wifi untuk 10MB data. kalau nak beli $1.00 untuk 500mb. berbaloi dah tu. tapi kelajuan dan kestabilan internet tu tadelah sangat baik. kekadang tak dapat internet jugak.

tiba di Heathrow Airport dalam 8.30PM (GMT +0) dan tiba di hotel sekitar 10.15PM. jauh jugak dari Airport nak ke Heathrow. owh, masa tu memang dah sangat ngantuk. jetlag? haha.

walaupun sampai di UK dah malam, aku still consider ini sebagai Day 1. boleh?

 

Feb 17 2015

Inang Rodat

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zIQP8kXtcOE[/youtube]

Ya hayo muya lana kayo
Muya haye kolo la betaya
Le asale ala lade ama
Bi duniwa niwa la dunia…

Feb 16 2015

Bangkok – Day 5

last day. haha

went to airport quite early. flight is at 9.55 Bangkok time. reached there at 6PM.

around 1 hour to complete all the custom and immigration. started wondering around in the airport around 7 – look for halal food. on the day i arrived in Bangkok, i didnt spend much time at the airport. quickly left to the hotel.

the airport? soooooo big. it’s a wise choice to identify which gate is your flight before you walk around as you might need some time to reach your gate.

there are 2 halal food available. one is on 4th floor, in between Gate E and F. there is a number of restaurant in that area. the restaurant can easily be spotted – there is halal sign. it served western, arab, vegetarian, thailand and japanese food. they accept amex.

i cant recall the other one. but it is near to the one of the information counter. it’s either on 4th or 3rd floor. this one server arabic food.

 

Feb 12 2015

Bangkok – Day 4

Went to Asiatique The Riverfront, by boat. From BTS Saphan Taksin, there is free shuttle boat to Asiatique (http://www.thaiasiatique.com/index.php/en/view/page/getting-here)

DSC_3025a

Tempat tu memang tourist attraction. Asalnya pelabuhan lama, dah dijadikan tempat pelancongan. Tak pasti nak samakan tempat tu dengan tempat mana kat Malaysia. Tapi yang pasti, area pasar payang or terengganu waterfront boleh dijadikan tempat macam ni. tapi kena tengok jugak la berapa ramai pelancong.

DSC_3130a

DSC_3036a

DSC_3064a

Ada banyak kedai makan disini. Ada 1 gerai yang jual Kebab, halal.

DSC_3044a

Since shuttle boat tu free, expect a little longer waiting time.

Feb 11 2015

Bangkok – Day 4

hari ni pusing2 sikit. tapi pengakhirannya di MBK jugak. sebab nak makan kat food court tu. haha

sempat la gi tengok kedai2 kamera tu. selain jualan, ada dipamerkan koleksi2 kamera lama jugak.

sebelum masuk MBK, ada muay thai kat entrance belah stesen National Stadium.

DSC_2925a

DSC_2911a

masuk dalam MBK, pusing2 pastu ke food court. seperti diberitahu, food court ni ada 3 gerai halal. gerai Arab, Indonesia dan India.

DSC_2944a

DSC_2948a

DSC_2940a

you will be given a card at the entrance to the food court. place order at any vendor you like, pass the card. payment is made at the exit of the food court. they didnt accept amex but do accept visa and mastercard. JCB is also accepted, if i am not wrong.

makan nasi goreng dari kedai indonesia. setakat ni, ini yang paling ekonomi. hehe

DSC_2980a

DSC_2963a

selain paling murah, yang ni setakat ni mempunyai saiz hidangan yang awesome! haha

Feb 11 2015

Bangkok – Day 3

kerja tu memang ye doh.

went to MBK. MBK ni mall yang bukan macam paragon mall. x de butik2. ad kedai2 jual baju, tshirt, kedai makan. ada satu level yang macam lowyat. ada barang2 IT. ada 2-3 biji kedai kamera yang besar. besar sikit dari yl pudu plaza tu. barang banyakkkkkkkk.

ada beberapa pilihan kedai makan halal di MBK. there is a restaurant and also 3 shops serving halal food at their food court, The Fifth Food Avenue.

MBK located near to BTS Skytrain Station. Walking distance both either from Siam station or National Stadium. Map is here

Makan di Yana Restoran. Boleh pulak bini aku bukak restoran kat Bangkok. haha

DSC_2906a

DSC_2900a

20150209_185638

Yana Restaurant is at 5th Floor. Opposite the foodcourt. Kalau masuk MBK tu, memang ad signange “International Food 5th Floor”. Ada banyak restoran kat tingkat 5 tu.

Feb 10 2015

Bangkok – Day 2

Work, as usual.

They have “motorcycle-taxi”. bukannya tuk-tuk tu. tapi memang motosikal yang menyediakan khidmat hantar/angkut orang. this motorcycle-taxi can easily spotted as the rider wear a fluorescent bib. the rider did wear a helmet. but we, the passenger didn’t. 🙂

As suggested by the hotel lady, we went to Nana. 3 station from Siam. Can easily spot Indian Vegetarian restaurant as we out from the station.

DSC_2872a

DSC_2864a

Need to walk a bit to locate “arab district”. look for Sukhumvit 5 alley. can easily see few resturant from there – https://www.google.com.my/maps/@13.7432495,100.5539286,18z it is like a small arab town, one block away from the main road. a lot of Halal Restaurant.

Dinner di Sahara Bangkok Hotel. Ada makanan arab dan thai. tapi thai food dop spicy 😐

they accept credit card. but not Amex.

Tadi pergi cari roti dan susu coklat, di Paragon Mall. Gourmet Market. Just like Aeon Big or mydin or tesco. Halal chocolocate milk and bread available. White bread by farm house got halal sign on their packaging. same goes to the milk.

 

Feb 10 2015

Bangkok – Day 1

trip kerja la. haha

KUL to BKK, 4.55pm from KLIA.

Untitled_Panorama1_640

stay in the city, Novotel. sangat hampir dengan BTS Siam.

BTS is the skyline. from airport, can take airport link to Phaya Tai. Phaya Tai is connected to BTS line. But, not on the same journey. so, need to out from airport link station, buy another ticket. BTS Phaya Tai is 3 station to Siam. BTS Siam near to Paragon Mall, Siam Centre dan lain lain tempat beli belah.

Halal Food

There is one halal food restaurant in Paragon Mall, located at the food court area. Royal India. accept credit card. The food is good. no picture of the Beriyani. haha

Apr 23 2014

receive a http get request, online

http://requestb.in/

handy when dont have a public facing host to receive the request.